За сім років неволі здоров’я політв’язня Зеврі Абсеїтова сильно похитнулося

Дата: 17 Липня 2023
A+ A- Підписатися

За сім років після затримання, перебування в СІЗО та колонії здоров’я політв’язня, кримського татарина Зеврі Абсеїтова сильно похитнулося: у нього хворі суглоби та нирки, гіпертонія, є проблеми із зубами. 

Про це “Кримській солідарності” повідомила дружина Фатма Абсеїтова, яка разом з дітьми відвідала чоловіка в Ставропольській колонії №1 у селі Кочубеївське.

Зеврі Абсеїтов. Джерело: ЕРА

Водночас вона наголосила на тому, що ставлення співробітників колонії до нього нормальне. За її словами, таке саме, як і до інших ув’язнених.

Дружина та діти політв’язня приїхали на тривале побачення на три дні. За словами Фатми Абсеїтової, дітей – 13-річного Сердара та 11-річного Іслама – він побачив через рік після останньої зустрічі.

Нагадаємо, що 12 травня 2016 року в Бахчисараї російські силовики обшукали будинки мусульман, кримських татар, а також місцеве кафе. У результаті вони затримали та звинуватили в тероризмі чотирьох бахчисарайців: Зеврі Абсеїтова, Ремзі Меметова, Рустема Абільтарова й Енвера Мамутова. Їм інкримінували участь в організації “Хізб ут-Тахрір”, визнаної в Росії терористичною, але законної в Україні.

У грудні 2018 року Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Енвера Мамутова до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, Руслана Абільтарова, Ремзі Меметова і Зеврі Абсеїтова – до дев’яти років колонії суворого режиму.

Жоден з фігурантів своєї провини не визнав. Усі вказували на “політично вмотивований характер” кримінальної справи.

Згідно з матеріалами справи, засуджені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували вчиняти терористичний акт та не закликали інших до терористичних дій.

Також відсутні будь-які докази, що свідчать про спробу повалення конституційного ладу РФ і захоплення влади.

Під час розгляду апеляційних скарг захисників строки засудженим зменшили на три місяці.

18 липня 2019 року Європейський парламент ухвалив резолюцію із закликом до Росії звільнити всіх українських політв’язнів, зокрема фігурантів цієї кримінальної справи.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав фігурантів першої бахчисарайської групи “справи “Хізб ут-Тахрір” політв’язнями.

У жовтні минулого року дружина Зеврі Абсеїтова повідомила, що за час перебування в неволі його стан здоров’я значно погіршився. Проте його не забезпечували не тільки лікуванням, а й необхідним медобстеженням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter