Кримському політв’язню Зеврі Абсеїтову не надають медичної допомоги у російській колонії. Його здоров’я постійно погіршується

Дата: 27 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

За час перебування у неволі у кримського політв’язня Зеврі Абсеїтова значно погіршився стан здоров’я. Його не забезпечують необхідним медобстеженням. 

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність” з посиланням на дружину бранця Кремля Фатму Абсеїтову, яка відвідала його у виправній колонії у Ставропіллі.

“Турбують болі в області нирок, суглобів, потрібно стоматологічне лікування, гіпертонія періодично дається взнаки”, — повідомила жінка, додавши, що передала необхідні ліки та вітаміни.

Для того, щоб вчасно потрапити на побачення з тимчасово окупованого Криму, о 4:00 жінка вже була у вказаному місці, очікуючи на відкриття колонії о 8:00. Попри це, після всіх перевірок побути з чоловіком змогла лише близько двох годин.

Нагадаємо, 12 травня 2016 року в Бахчисараї російські силовики обшукали будинки мусульман, кримських татар, а також місцеве кафе. У результаті вони затримали та звинуватили в тероризмі чотирьох бахчисарайців: Зеврі Абсеїтова, Ремзі МеметоваРустема Абільтарова й Енвера Мамутова. Їм інкримінують участь в організації “Хізб ут-Тахрір”, визнаної в Росії терористичною, але законної в Україні.

У грудні 2018 року Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Енвера Мамутова до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, Руслана Абільтарова, Ремзі Меметова і Зеврі Абсеїтова – до дев’яти років колонії суворого режиму.

Жоден із фігурантів своєї провини не визнав. Усі вказували на “політично вмотивований характер” кримінальної справи. Згідно з матеріалами справи, засуджені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували вчиняти терористичний акт та не закликали інших до здійснення терористичних дій.

Також відсутні будь-які докази, що свідчать про спробу повалення конституційного ладу Російської Федерації та захоплення влади. Матеріали справи містять аудіозаписи, на яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні та політичні теми.

24 грудня 2018 року у Північно-Кавказькому окружному військовому суді у Ростові-на-Дону мешканцям Бахчисарая оголосили вирок. Енвера Мамутова засудили до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, а Рустема Абільтарова, Ремзі Меметова та Зеврі Абсеїтова — до 9 років у колонії суворого режиму. У ході розгляду апеляційних скарг захисників у Москві було зменшено строки на 3 місяці.

18 липня 2019 року Європейський парламент ухвалив резолюцію із закликом до Росії звільнити всіх українських політв’язнів, зокрема фігурантів цієї кримінальної справи.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав фігурантів першої Бахчисарайської групи “справи Хізб ут-Тахрір” політичними ув’язненими й зажадав їхнього негайного звільнення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter