За розгін Студентського Майдану судитимуть ексзаступника секретаря РНБО Сівковича

Дата: 26 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

До суду передали обвинувальний висновок щодо колишнього заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони України Володимира Сівковича за організацію розгону Студентського Майдану 2013 року.

Про це повідомляє Державне бюро розслідувань.

Фото: 5 канал

У ДБР установили, що за вказівкою Сівковича в ніч із 29 на 30 листопада 2013 року начальник Головного управління Київської міліції дав наказ про насильницький розгін мирної акції протесту – Студентського Майдану в центрі Києва.

“У ході термінової нічної наради в кабінеті начальника Головного управління столичної міліції під керівництвом заступника секретаря РНБОУ було віддано свідомо злочинний наказ. Він, зокрема, передбачав залучення спецпідрозділу “Беркут” для застосування сили до мітингувальників. “Зачистка” майдану Незалежності від патріотичної молоді мала відбуватися під приводом забезпечення нібито встановлення новорічної ялинки”, – зазначили у відомстві.

Дії Сівковича кваліфіковано за ч. 3 ст. 27, ст. 340, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України – організація незаконного перешкоджання посадовцем проведенню мітингів та організація перевищення влади працівниками правоохоронних органів із застосуванням фізичного насильства.

Експосадовцю заочно обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Оскільки Сівкович переховується на території РФ, досудове розслідування щодо нього також проводитимуть заочно.

Нагадаємо, що в ніч на 30 листопада 2013 року “Беркут” жорстоко розігнав мітинг молоді на підтримку курсу євроінтеграції на майдані Незалежності в Києві. Згодом, 1 грудня 2013 року, на акцію протесту в центрі Києві вийшли, за різними даними, від 500 тис. до 1,6 млн осіб. Після цього в Україні розпочалися масові протести, які дістали назву Революція гідності та зумовили в лютому 2014 року зміну влади. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter