За рік війни вісім сотень підприємств скористалось допомогою уряду для переїзду у безпечніші регіони

Дата: 02 Березня 2023
A+ A- Підписатися

За рік, що триває повномасштабне російське вторгнення, за урядовою програмою релокації в більш безпечні регіони країни переїхало 800 підприємств. 

Про це розповіли в уряді. 

Ілюстраційне зображення

Найбільше підприємств релокувались до Львівської (24%), Закарпатської (14,5%), Чернівецької (9,8%), Івано-Франківської (8,3%), Хмельницької (7,3%), Тернопільської (6,3%) областей.

До програми може доєднатись будь-яке підприємство з регіону, що постраждав від бойових дій. Для цього потрібно подати заявку за посиланням, вказати спеціалізацію підприємства, кількість працівників, можливості виробництва, потреби у виробничому приміщенні, сировині, розміщенні співробітників, а також спосіб транспортування. 

У Міністерстві економіки України звітують, що розгляду заявки для підприємств, які мають першочергове значення для оборонного комплексу, життєдіяльності населення та підтримки економіки у воєнний час, триває від 1 до 3 днів. Щодо інших заявки можуть розглядати до 5 днів. 

“На сьогодні 623 підприємства (зі 800. – Ред.) вже працюють на новому місці. Для ще 239 здійснюється пошук підходящої локації або способу транспортування”, – каже заступниця міністра економіки Тетяна Бережна

Очільник уряду Денис Шмигаль оглядає виробничі потужності швейної компанії “ВіД” з Херсонщини, яка тимчасово переїхала на Черкащину. Фото: “Голос України”

Деякі підприємства не встигають скористатись допомогою, бо території, на яких вони працювали, вже деокупували українські військові. Таких підприємств в уряді нарахували понад 650. 

“Нині деякі підприємства повертаються на попередні місця роботи у зв’язку з покращенням там безпекової ситуації, зокрема в Харківську, Чернігівську та Сумську області. 44 підприємства вже повернулись”, – додає Бережна. 

Нагадаємо, що повномасштабна війна Росії проти України призвела до того, що ще вісім мільйонів українців опинилися за межею бідності.

Через повномасштабне російське вторгнення роботу втратили майже 5 мільйонів українців, а найбільше безробіття вдарило по жінках та мешканцях Сходу, кажуть дослідники. 

Фотографія обкладинки: Суспільне 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter