Росія своєю неспровокованою війною відкинула Україну на 15 років у питанні подолання бідності

Дата: 23 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Неспровокована повномасштабна війна Росії проти України призвела до того, що ще вісім мільйонів українців опинилися за межею бідності. Однак ці цифри могли б бути більшими, якби не проведені Україною реформи напередодні війни.

Про це заявив регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи Аруп Банерджі в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

Українські військові допомагають цивільним евакуюватися з Ірпеня, 5 березня, 2022 рік

За його оцінкою, країна відкинута на 15 років назад у досягненні своїх цілей щодо скорочення рівня бідності.

“Водночас дивовижна стійкість, яку продемонструвала Україна та українці, значною мірою пояснюється складними й успішними реформами у сфері макроекономічного управління та розбудови інститутів, які влада впровадила протягом останніх років перед війною”, – сказав він.

Представник Світового банку підкреслив, що така увага до реформ, а також зміцнення потенціалу та прозорості управління матимуть важливе значення для переходу до повоєнного відновлення.

“Під час останніх реформ, як до, так і під час війни, Україні вдавалося збалансувати зусилля, спрямовані на підвищення конкуренції та економічної ефективності, із захистом найбільш вразливих верств населення”, – зазначив Банерджі.

За його словами, прикладом такої здатності є підтримка найважливішої соціальної допомоги та пенсійні виплати, навіть попри війну, яка скоротила бюджетні можливості уряду.

Ключем до досягнення інклюзивного повоєнного зростання заради блага всіх українців і буде підтримка цього балансу шляхом подальшої реалізації можливостей, які пропонує більш конкурентоспроможна ринкова економіка за одночасного розширення охоплення та адресності систем соціальної допомоги.

У переддень роковин повномасштабного вторгення Росії міністерка закордонних справ Ісландії Тордіс Колбрун Рейкфьорд Гілфадоттір, президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс, генеральна секретарка ПАРЄ Марія Пейчинович-Бурич, комісарка з прав людини Дуня Міятович та президент Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Ліндерт Вербеек закликали РФ негайно припинити агресію та вивести окупаційні війська з території України. 

“Безглузда, жорстока агресія забрала незліченну кількість людських життів і спричинила величезні людські страждання в Україні – це є наслідком нелюдської жорстокості та руйнувань, яких не бачили на європейській землі з часів Другої світової війни. Були скоєні серйозні порушення міжнародного гуманітарного права та прав людини. Ми знову наголошуємо на необхідності забезпечення відповідальності за всі злочини, включаючи злочин агресії. Без здійснення правосуддя не може бути довговічного миру”, – мовиться в заяві. 

Напередодні коаліція громадських організацій, що опікуються питаннями захисту прав постраждалих унаслідок війни, представила для української влади дорожню карту на 2023 рік з 10 пріоритетних кроків у сфері захисту прав людини. Документ містить кроки, що мають на меті сприяти притягненню до відповідальності міжнародних злочинців за воєнні злочини, геноцид та злочини проти людяності, скоєні в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter