За продаж ліків неповнолітнім аптеки сплачуватимуть до 5 тисяч штрафу

Дата: 17 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила закон, яким встановила відповідальність за продаж лікарських засобів малолітнім.

Про це повідомили на сайті парламенту.

Фото: murphyspharmacies.com

Документ вніс зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення. Так, за продаж неповнолітнім ліків порушники тепер сплачуватимуть від 3 до 5 тисяч штрафу. За повторне порушення сума збільшиться до 5–8 тисяч. 

У пояснювальній записці автори закону пригадують про випадки в Боярці на Київщині та в Умані на Черкащині, що трапилися на початку року. У першому дві учениці сьомого класу на перерві придбали в аптеці знеболювальне, яке відпускається без рецепта, а згодом випили кожна по 40 таблеток. Унаслідок цього одна школярка загинула, а другу забрали до лікарні. 

Щодо другого випадку, то школярки також випили велику кількість знеболювального, що відпускалося без рецепта, однак вижили. 

За словами голови Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайла Радуцького, передозування медичних препаратів – один з найпоширеніших способів самогубства серед дітей. За чотири місяці поточного року 126 дітей в Україні скоїли суїцид або намагалися це зробити. Найбільше таких фактів зареєстрували в Києві та області, а найчастіше до суїцидальних настроїв, згідно з даними Генпрокуратури, схильні дівчатка. 

Нагадаємо, що влітку парламент заборонив продавати ліки неповнолітнім. Тепер якщо в провізора виникає сумнів щодо віку покупця, то він має попросити в нього документ, що засвідчує вік.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter