За пожежу в приватному будинку для літніх у Харкові судитимуть чотирьох людей

Дата: 15 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно чотирьох осіб, яких звинувачують у порушенні встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей у приватному будинку для літніх у Харкові на початку року. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Пожежа на вулиці Нижня Гиївська спалахнула 21 січня близько 15-ї години. Займання відбулося на другому поверсі будівлі, яку переобладнали під будинок для літніх. Як з’ясували слідчі, будинок незаконно використовували як геріатричний пансіонат. Унаслідок пожежі 15 осіб загинули.

Серед обвинувачених – власник домоволодіння, орендар будинку та його дружина, яка була директоркою закладу, а також адміністратор, який координував роботу пансіонату та водночас не був офіційно працевлаштований. 

За порушення встановлених вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей, загрожує позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Нагадаємо, що пожежа в Харкові – це не перша подібна трагедія в Україні. У травні 2016 року на Київщині в приватному пансіонаті для літніх “Родной очаг” загинуло 17 людей. Він також працював нелегально. 

Після харківської трагедії президент Володимир Зеленський підписав указ, яким зобов’язав об’єднати всіх надавачів соціальних послуг у застосунку “Дія”. За даними уряду, понад половину перевірених після пожежі будинків для літніх перебувають поза полем зору держави. 

На думку експертів, щоб уникнути трагедій, подібних до тієї, яка сталася в харківському приватному будинку для літніх, потрібно запровадити обов’язкове ліцензування діяльності геріатричних пансіонатів та реабілітаційних центрів.

Раніше ZMINA докладно розповідала про те, в якому стані перебуває сфера надання соціальних послуг в Україні та що з нею можна зробити.

Фотографія обкладинки: ДСНС

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter