За пів дня розсилання судових повісток у вайбері зекономили 5 тисяч бюджетних гривень

Дата: 16 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

В Україні оновили версії програмного забезпечення автоматизованої системи документообігу суду, що дозволить надсилати судові повістки та виклики в електронному варіанті. 

Про це розповіли у Державній судовій адміністрації. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Працюватиме алгоритм так: система за замовченням намагатиметься відправити повістку через вайбер, а якщо це не вдасться, то надсилатиме традиційне смс-повідомлення. 

“Середня вартість відправлення однієї повістки для суду буде значно нижчою, оскільки для відправляння однієї повістки за допомогою Viber потрібне лише одне повідомлення проти 5–6 смс в середньому та 15 як максимум”, – кажуть посадовці.

Виконувач обов’язків генерального директора ДСА Микола Козлов наголошує, що всього за пів дня, поки повістки та виклики надсилають у вайбері, вдалось зекономити щонайменше 5 тисяч бюджетних коштів. Ба більше, якщо всі повістки, відправлені за ці пів дня, доставили б звичайною поштою, то бюджету це обійшлось у 23 рази дорожче.

“Замість 7 тисяч гривень це б коштувало 160 тисяч”, – каже Козлов. 

У державній судовій адміністрації порадили судам бути більш рішучими у застосуванні цифрових технологій. 

Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система з’явилася в Україні ще у 2017 році, але актуальнішим впровадження е-суду стало під час пандемії коронавірусу.

Декілька років тому парламент підтримав поетапне впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, а незабаром в е-суду з’явився застосунок.

Нагадаємо, що з минулого року українці можуть брати участь в електронному суді за допомогою “Дія.Підпис”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter