За перше півріччя 2023 року окупанти в Криму затримали 66 кримських татар — правозахисники

Дата: 14 Липня 2023
A+ A- Підписатися

За перше  півріччя 2023 року правозахисники зафіксували 101 затримання в окупованому Криму, 66 – щодо кримських татар.

Про це йдеться в аналізі порушень прав людини в тимчасово окупованому Криму за перше півріччя 2023 року, який презентував Кримськотатарський ресурсний центр (КРЦ).

67-річний Шевкет Киямов, заарештований на 11 діб

Повідомляється, що за аналогічний період 2022 року таких затримань зафіксували 79, а у 2021 році — 156. 

Крім того, у звітний період кримські правозахисники зафіксували 140 випадків арештів на півострові, з них 93 – щодо представників корінного кримськотатарського народу. А також 37 обшуків, 29 – у будинках кримських татар.

У КРЦ повідомили, що за перше півріччя цього року також зафіксували 104 випадки допитів, опитувань та “розмов”. 73 із них стосувалися кримських татар.

За аналогічний період 2022 року було зафіксовано 93 випадки, а у 2021-му — 21 випадок, мовиться в аналізі.

Поміж іншим, за даними КРЦ, за перше півріччя цього року було 156 випадків порушень права на справедливий суд в тимчасово окупованому Криму і 29 випадків порушення права на високий досяжний рівень фізичного та психічного здоров’я.

Крім того, окупанти 26 разів штрафували жителів Криму, зокрема п’ять разів кримських татар. Загальна сума штрафів склала понад 774 тисячі рублів або понад 315 тисяч гривень.

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно утримує 182 кримських політв’язнів, серед яких 116 кримських татар.
 
За оцінюванням “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджіхана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України в Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter