За останній рік в українських в’язницях померло понад пів тисячі людей

Дата: 16 Січня 2020
A+ A- Підписатися

У 2019 році в українських пенітенціарних установах померло 517 людей, а тому Офіс генерального прокурора закликав уряд невідкладно втрутитись у ситуацію з гальмуванням реформи кримінально-виконавчої медицини.

Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора. 

У відомстві повідомили, що смертність серед в’язнів зросла на 7%. Однією з причин цього може бути те, що процес передання функцій надання медичної допомоги засудженим та ув’язненим від Міністерства юстиції до Міністерства охорони здоров’я, що був передбачений Концепцією реформування пенітенціарної системи України до 2020 року, наразі фактично не завершено.

“Протягом останнього часу відповідальні центральні органи виконавчої влади не виявили належної активності та фактично загальмували процес, що вкрай негативно вплинуло на стан дотримання конституційних прав в’язнів, на охорону здоров’я та призвело до систематичності порушень вимог законодавства в цій сфері”, – повідомляють в Офісі генпрокурора. 

Зазначене, як додали у відомстві, може бути підставою для Європейського суду з прав людини констатувати факти порушень вимог статті 3 Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод у контексті ненадання належної медичної допомоги засудженим та ув’язненим.

Нагадаємо, у вересні минулого року Міністерство юстиції розробило нові правила внутрішнього розпорядку установ виконання покарань. Відтоді ув’язненим дозволили носити бороди, курити в карцерах та спілкуватися безпосередньо з адміністрацією.

Раніше ZMINA публікувала спеціальну інструкцію про те, як вижити в СІЗО.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter