За новим законом ЗМІ не зможуть аналізувати виборчі програми кандидатів та партій – експерт

Дата: 18 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Під час майбутніх виборів до місцевих рад журналісти та ЗМІ не зможуть аналізувати та оцінювати передвиборні програми кандидатів і партій.

Про це пише в аналізі нового Виборчого кодексу України юрист Інституту масової інформації Алі Сафаров.

Експерт нагадує, що з 1 січня 2020 року втратило чинність попереднє виборче законодавство, зокрема Закон України “Про місцеві вибори”, і чергові місцеві вибори проходитимуть уже за новим ВКУ, ухваленим Верховною Радою 19 грудня 2019 року.

І на відміну від попереднього законодавства, ВКУ в частині четвертій статті 57 забороняє журналістам і ЗМІ не тільки агітацію у своїх власних програмах, а ще й оцінювання передвиборних програм.

“Таким чином, з 1 січня 2020 року журналістам і ЗМІ не можна робити аналітичні огляди передвиборних програм кандидатів і партій, хіба що зачитувати загалом передвиборну програму, не даючи навіть голосом, інтонацією оцінку цій програмі”, – зазначає Сафаров.

Він додає, що новим законом також заборонено віддавати кандидатам, партіям перевагу в будь-якій формі. Водночас законодавство у 2019 році не містило такого узагальнення і більш чітко визначало, які саме переваги є незаконними. А з 1 січня 2020 року навіть час розміщення новини про ту чи іншу партію чи кандидата, черговість їхнього згадування тощо можна розцінювати як “надання переваги”.

З огляду на це експерт радить ЗМІ заздалегідь розробити певні правила, за якими висвітлюватиметься виборчий процес, зокрема щодо того, як і чому визначається черговість згадок про кандидатів, партії тощо.

Також Алі Сафаров звертає увагу на те, що ВКУ, так само як і попереднє законодавство про вибори, в ролі засобів масової інформації розглядає виключно телебачення, радіомовлення, друковані засоби масової інформації та інформаційні агентства. Інтернет-видання не розглядаються як ЗМІ, якщо тільки вони не були зареєстровані як інформаційні агентства. Таким чином, працівники інтернет-ЗМІ наразі не підпадають під регулювання норм ВКУ, але й не мають прав, передбачених цим законом для медіа.

Повний аналіз норм нового Виборчого кодексу, що стосуються ЗМІ, читайте тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter