За минулий рік в Україні зафіксували майже 100 випадків булінгу в школах – Опендатабот

Дата: 29 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Протягом останніх п’яти років в Україні відкрили понад 600 справ щодо булінгу в навчальних закладах. Від початку повномасштабного вторгнення кількість проваджень зменшилася майже наполовину. Найпоширенішим покаранням за цькування є штраф. 

Про це повідомили в Опендатаботі.

Фото: Pexels

Із 2019 року в українських школах зафіксували 614 справ про булінг. До повномасштабної війни їхня щорічна кількість була приблизно однаковою – близько 146 на рік. Однак у 2022 році відкрили менше – 79 справ про булінг, у 2023-му – 96.

Найчастіше минулого року за цькування притягували до відповідальності підлітків віком від 14 до 16 років – 51 рішення. Також були справи щодо булінгу, вчиненого групою людей або повторно підлітками такого самого віку.

Відповідати за те, що не повідомили про випадки цькування, можуть і очільники навчальних закладів. У 2023 році такий випадок був один.

Переважно до порушників застосовували штрафи. За п’ять років у реєстрі є лише два судових рішення, за якими призначили виправні роботи. Обидва випадки трапилися 2019 року на Житомирщині та Херсонщині. Виправні роботи тоді призначили на 20 годин.

Відповідальність за булінг у навчальних закладах в Україні з’явилася 2018 року. Закон передбачає два види покарання: штраф від 850 до 3400 гривень та громадські роботи від 20 до 60 годин. Кривдників притягають до адміністративної відповідальності починаючи із 16 років. До цього моменту за вчинки дітей відповідають їхні батьки.

Керівники навчальних закладів, які замовчують випадки булінгу, також можуть отримати штраф чи виправні роботи з відрахуванням до 20% заробітку.

Нагадаємо, що в травні минулого року в дніпровській школі №126 спалахнув мовний скандал, який перейшов у цькування. Так, вчителька почала вести один з уроків російською мовою. Це почула мати однієї з учениць та зробила зауваження. Після цього 12-річну дівчинку почали цькувати та писати їй погрози в соцмережах. Саму матір видалили з батьківського чату. 

Департамент гуманітарної політики Дніпровської міської ради провів моніторинг дотримання вимог мовного законодавства в освітньому процесі в школі №126. За його підсумками директорці оголосили догану. Однак ситуацію, яка виникла між учнями, кваліфікували як конфлікт, а не як булінг.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter