За минулий рік ООН зафіксувала в Україні 85 випадків сексуального насильства, повʼязаного з війною

Дата: 24 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

За 2023 рік Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні зафіксувала 85 випадків сексуального насильства, пов’язаних з конфліктом. Ці злочини були скоєні як проти цивільних, так і проти військовополонених. Більша частина потерпілих – чоловіки.

Про це йдеться в доповіді генсека Ради Безпеки ООН, присвяченій темі сексуального насильства.

Фото: Наталія Слінкіна

Так, від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, постраждали 52 чоловіки, 31 жінка, одна дівчина й один хлопчик.

У більшості задокументованих випадків, коли потерпілими були дорослі чоловіки, сексуальне насильство використовувалося як метод тортур у російському полоні. Окрім безпосередньо зґвалтування, йдеться про погрози зґвалтуванням, ураження електричним струмом і каліцтво статевих органів, ураження грудей електричним струмом, погрози кастрацією, примусове роздягання й оголення.

На тимчасово окупованій Росією території задокументували також зґвалтування шести жінок.

Для порівняння: у 2022 році Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні задокументувала 125 випадків сексуального насильства. Постраждали 80 чоловіків, 42 жінки й троє дівчат. Були задокументовані випадки зґвалтування, зокрема групового, щодо 10 жінок, однієї дівчини й одного чоловіка.

У 2023 році Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні повідомила: докази, які вони зібрали, вказують на те, що російська влада винна в скоєнні сексуального та гендерного насильства (зґвалтування, сексуальне рабство щодо жінок, чоловіків і дітей).

За даними доповіді, з початку повномасштабного вторгнення організація зареєструвала понад тисячу нападів на медичні установи, що ще більше ускладнило доступ постраждалим від зґвалтування до отримання допомоги. За підтримки ООН українська влада відкрила 11 центрів допомоги потерпілим, зокрема мобільні центри. Також була створена інтерактивна мапа послуг, доступних на всій території України.

Тим часом генеральний секретар ООН у звіті вчергове закликав усі сторони зупинити сексуальне насильство, а Російську Федерацію – розслідувати всі задокументовані випадки сексуального насильства з боку російських військових, а також забезпечити доступ до окупованих територій співробітників гуманітарних та моніторингових місій.

Нагадаємо, що Global Survivors Fund, до складу якого входять уряди різних країн, у межах пілотного проєкту виплачуватиме репарації постраждалим від сексуального насильства під час війни в Україні. З держбюджету репарації наразі не виплачуватимуть, оскільки це питання все ще не розвʼязали на законодавчому рівні. 

Отримати кошти в межах проєкту зможуть 500 потерпілих. Офіційно озвучених випадків СНПК удвічі менше, але фонд готовий виплачувати кошти й тим жінкам і чоловікам, які поки що не свідчили правоохоронцям про скоєні проти них злочини.

Читайте також: Сексуальне насильство під час війни: як забезпечити справедливість для постраждалих

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter