Постраждалим від сексуального насильства під час війни виплачуватимуть по €3 тис. – Global Survivors Fund

Дата: 08 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Global Survivors Fund, до складу якого входять уряди різних країн, у межах пілотного проєкту виплачуватиме репарації постраждалим від сексуального насильства під час війни в Україні. З держбюджету репарації наразі не виплачуватимуть, оскільки це питання все ще не розвʼязали на законодавчому рівні. 

Про це повідомляє hromadske. 

Фото: Canva

Спершу міжнародний фонд хоче зібрати дані та інформацію від потерпілих, потім ідентифікувати, чи правдиві їхні свідчення та чи відповідають ці кейси критеріям сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК). Якщо так, тоді на кожну та кожного з потерпілих чекає виплата розміром 3 тисячі євро.

Отримати кошти в межах проєкту зможуть 500 потерпілих. Офіційно озвучених випадків СНПК удвічі менше, але фонд готовий виплачувати кошти й тим жінкам і чоловікам, які поки що не свідчили правоохоронцям про скоєні проти них злочини.

Представник фонду Федір Дунебабін каже, що процедуру механізму збору даних та ідентифікації вже розробили. Інтервʼюватимуть постраждалих кейс-менеджери, які пройшли спеціалізовані навчання. 

Далі досьє заявників вони передаватимуть на верифікацію. Рішення про те, чи відповідає людина, яка звернулася по допомогу, критеріям, ухвалюватиме так званий ідентифікаційний комітет.

“Основний принцип, яким ми керуємося, – це принцип доброчесності… Коли людина нам каже, що вона постраждала під СНПК, то ми розуміємо, що це могло трапитися, якщо, наприклад, людина перебувала в якомусь селі чи в Херсоні й ми знаємо, що там є патерни про СНПК, знаємо, що в цей період там була окупація, були тортури. І, відповідно, кейс-менеджери – вони ж також мають досвід роботи з постраждалими”, – зазначив Дунебабін.

Фонд обіцяє конфіденційність жінкам і чоловікам, яких інтервʼюватимуть. За словами представника Global Survivors Fund, усі, хто буде долучений до інформації про потерпілих, підписуватимуть кодекс поведінки та декларацію про нерозголошення і будуть відповідальні згідно із законодавством України щодо нерозголошення персональних даних. 

А ще фонд подбав про те, щоб мінімізувати кількість людей, які знатимуть особисті дані заявників. Наприклад, у досьє для ідентифікаційного комітету просто буде зазначений певний номер. 

До того ж у повідомленні про зарахування коштів на рахунки людей, які залишали заявки, буде вказане таке: “Благодійна цільова допомога постраждалим від військової агресії”.

Нагадаємо, що в січні на станції метро “Золоті ворота” в Києві відкрили виставку “Вишиті болем”, що має на меті підтримати людей, які пережили насильство впродовж повномасштабного вторгнення.

Організатори виставки наголосили, що мистецький проєкт “Вишиті болем” переповідає історії зі збірних образів реальних людей, які пережили сексуальне насильство під час війни. Усі історії вишито на рушниках, тобто перекладено нетравматичною і доступною всім мовою орнаменту.

На виставці презентували три рушники, до вишивання інших змогли долучитися всі охочі.

На сайті “Далі Є” існує функція “Розгорнути рушник”. Для того щоб прочитати повну історію тієї чи іншої жінки, слід натиснути “Читати рушник”. Аби детальніше вивчити візерунок та вишивку  – “Читати орнамент”.

Читайте також: Сексуальне насильство під час війни: як забезпечити справедливість для постраждалих

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter