За місяць дії закону про мову, омбудсман отримав більше 600 звернень та скарг

Дата: 13 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

З 16 січня по 11 лютого 2021 року до мовного омбудсмана звернулося 605 мешканців України. Переважна більшість звернень стосувалася відсутності української версії сайтів. Також люди скаржаться на депутатів місцевих рад, які в офіційному спілкуванні відмовляються говорити українською.

Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у фейсбуку.

Тарас Кремінь. Фото: Fecebook Уповноважений із захисту державної мови

“Найбільше звернень та скарг продовжує надходити із Києва та Київської області (276). У східних, південних та західних областей України – незначна кількість можливих порушень (наприклад, Луганська область – 7, Миколаївська – 6, Донецька – 4, Тернопільська – 4, Херсонська, Рівненська, Івано-Франківська, Закарпатська, Хмельницька по 2 звернення). Переважна більшість (281) звернень стосується відсутності української версії вебсайтів про надання послуг та сайтів інтернет-магазинів. 126 громадян поскаржилися на порушення своїх прав, перешкоди та обмеження у користуванні державною мовою у сфері обслуговування. Найбільше таких порушень (53) виявлено киянами”, – зазначив Кремінь.

Крім того, мешканці південних та південно-східних регіонів України скаржаться, що деякі депутати місцевих рад з Одеси, Дніпра, Миколаєва, Запоріжжя не говорять державною мовою. Крім того, українці повідомляють про можливі порушення мовного законодавства у сфері освіти.
 
Нагадаємо, що за відмову обслуговувати українською передбачено штраф від 5100 до 6800 грн.

Також з минулого року, згідно із законом про мову, російськомовні школи повністю перейшли на українську, а школи з мовами нацменшин, які належать до мов Євросоюзу, такий перехід зроблять з вересня 2023 року. Водночас у школах, де навчатимуть переважно українською мовою, все одно збереглася можливість вивчати свій предмет – рідну мову рідною мовою. З 2021 року кандидати в нардепи складатимуть іспит з української, згідно з положеннями закону. 

За словами експертів, закон про мову можна назвати найкращим з подібних, ухвалених в Україні, але він має багато суттєвих недоліків з погляду дотримання міжнародних стандартів у сфері прав людини та норм Конституції України. На суперечливі та дискримінаційні норми вказала у своїх висновках Венеційська комісія.  ZMINA також докладно розповідала у власному аналізі про невідповідності стандартам прав людини в законі.

Відомо, що останні соціологічні дослідження показують, що більшість людей у всіх регіонах України підтримує ключові положення закону про державну мову, однак на практиці закон масово порушують. Нещодавно мовний омбудсман попросив Офіс генпрокурора посприяти скасуванню регіональних мов.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter