За два тижні на Львівщині знесли понад два десятки радянських пам’ятників

Дата: 18 Липня 2023
A+ A- Підписатися

За останні два тижні на території Львівської області демонтували щонайменше 21 радянський памʼятник. 

Про це розповіли у Львівській ОДА. 

Фото: ЛОДА

Знесли два об’єкти в Золочівському районі, чотири – на Самбірщині, п’ять – у Червоноградському районі, стільки ж – у Львівському районі, один памʼятник радянському солдату забрали із села Подорожнє Стрийського району, а також знесли низку об’єктів у Яворівському районі. 

Загалом від початку року на Львівщині демонтували 123 радянські пам’ятники, тож, як кажуть посадовці, щонайменше дев’ять громад повністю декомунізували свій публічний простір. 

Директор департаменту комунікацій та внутрішньої політики Львівської ОВА Юрій Горун, коментуючи новини, розповів, що під час спільних нарад представники громад зобов’язалися демонтувати об’єкти, що лишилися, до кінця літа. 

Фото: ЛОДА

“На руку погодні умови: коли сухо, техніка може працювати навіть у важкодоступних місцях. Тому я закликаю не зволікати, друга половина липня має бути “спекотніша” – у плані декомунізації. Всі ці символи “єдності і братерства” народів, які прикривали злочини окупантів, мають відійти в минуле. Історія Росії – це один великий міф, який вони будували на кістках і брехні”, – додає посадовець. 

Від кінця минулого року на Львівщині працює спеціальна робоча група з питань декомунізації, членами якої стали чинні військовослужбовці, громадські активісти, історики, управлінці та депутати. Члени комісії, провівши перевірку по області, кажуть про 264 об’єкти, що чекають на декомунізацію. 

Нагадаємо, що цього року на Львівщині голова ОТГ поскаржився в поліцію на знесення радянського пам’ятника. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter