За час повномасштабної війни через вибухові пристрої постраждали понад тисячу мирних жителів

Дата: 12 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Есбівці готують для Гааги масштабну доказову базу, яка свідчить про свідоме використання росіянами протипіхотних мін щодо цивільного населення України. За даними Служби безпеки України, з початку повномасштабного вторгнення через російські вибухові пристрої постраждали понад тисячу мирних жителів, з яких 297 – загинули. Серед них – багато дітей.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Фото: Куркуль

Йдеться про навмисне порушення міжнародного права, законів та звичаїв війни.

Після отримання правоохоронцями достатньої кількості доказів розв’язуватиметься питання про передання матеріалів до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Слідство встановило, що росіяни цілеспрямовано облаштовують мінні пастки поблизу або на території населених пунктів, які перебувають у зоні бойових дій.

Для маскування боєприпасів російські військові використовують різні предмети широкого вжитку, серед яких дитячі іграшки та коробки з цукерками. Крім того, часто російські диверсійно-розслідувальні групи встановлюють мінні загородження для прикриття свого відступу з прифронтових районів та прикордоння України.

Найбільше фактів застосування РФ мінних пасток проти цивільного населення правоохоронці зафіксували на територіях Донецької та Харківської областей. Йдеться про фугасні та осколкові протипіхотні міни типу:

  • ПФМ-1 – боєприпас натискної дії (відомий як “пелюсток”). Завдяки специфічній формі є малопомітним на місцевості. Здебільшого під час підриву на такій міні людина отримує значні поранення ніг, що можуть призвести до смерті.
  • ПМН-2 – так само боєприпас натискної дії. Зазвичай під час його вибуху людині відриває кінцівку, якою вона наступила на міну.
  • ОЗМ-72 – боєприпас, що вистрибує, кругового ураження (відомий як “міна-жаба”). Під час спрацювання вона “вистрибує” на висоту майже 1 метр та уражає уламками в радіусі 25 метрів.
  • МОН-50 – протипіхотна міна скерованої дії, заборонена Оттавською конвенцією.

“У межах багатоепізодного кримінального провадження за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни) тривають слідчі дії для притягнення воєнних злочинців до відповідальності”, – зазначили в СБУ.

Відомство закликає громадян України дотримуватися правил безпеки. У разі виявлення вибухонебезпечного чи підозрілого предмета його не треба чіпати. Слід запам’ятати місце знахідки та повідомити про нього правоохоронні органи чи спеціальні служби. Телефонувати потрібно за номером 112 чи 101.

Нагадаємо, що 12 липня в селі Стариця Харківської області на вибуховому пристрої підірвалися троє людей, їх усіх ушпиталили. А в селі Стариця Вовчанської громади на російській розтяжці підірвалися шестеро людей, які намагались евакуюватися.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter