За час пандемії в Україні від коронавірусу померли 132 медики

Дата: 07 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Станом на 7 жовтня в Україні від коронавірусу померли 132 медики.

Про це на брифінгу повідомив очільник МОЗ Максим Степанов.

07.10.2020 | Онлайн-брифінг щодо ситуації з протидією поширенню коронавірусної інфекції

Онлайн-брифінг з перекладом жестовою мовою міністра охорони здоров’я України Максима Степанова та заступника міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ярослава Кучера.

Опубліковано Міністерство охорони здоров'я України Вівторок, 6 жовтня 2020 р.

Від початку пандемії, за даними міністра, 17 тис. українських медиків заразилися коронавірусом. 

“Якщо на початку квітня кількість медичних працівників, які захворіли, становила до 20% загальної кількості хворих і це був найбільший показник в Європі, то зараз цей показник не більш ніж 5% і коливається в межах 4,38% – 4,5%, залежно від тижня“, – розповів Степанов. 

Ще в травні парламент прирівняв медиків, які померли від коронавірусу, до військових, смерть яких настала на службі. Відтоді в разі смерті медпрацівників їхнім родинам мають виплачувати компенсацію в 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму. Однак відомо, що не всі родини отримують гроші, адже адміністрації деяких лікарень неохоче фіксують причиною смерті своїх працівників саме коронавірус. 

На брифінгу Степанов наголосив, що над виплатами компенсацій працює не МОЗ, а Фонд соціального страхування. 

“Ми відразу передаємо інформацію про загиблих, а вони в межах їхніх механізмів збирають інформацію, оформлюють документи, щоб робити відповідні виплати”, – додав він. 

Нагадаємо, що в червні родичі загиблих через коронавірус італійців подали скарги до прокуратури міста Бергамо, щоб правоохоронці встановили винних у великій кількості жертв. Рідні померлих розповідали, що їхніх літніх батьків відмовлялися шпиталізувати через брак місць, а згодом ховали без повідомлення родичів. 

Незадовго до цього родичі іспанців, які померли від коронавірусу, також подали скаргу до Верховного суду країни проти прем’єр-міністра країни Педро Санчеса і двох десятків членів його уряду. Позивачі вважають, що влада невдало реагувала на пандемію. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter