За антиукраїнські висловлювання Міносвіти звільнило держексперта Андрія Василенка

Дата: 14 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

З Міністерства освіти і науки звільнили державного експерта з питань цифрової трансформації Андрія Василенка, який наприкінці серпня висміяв незалежність України та країн Балтії, а також поставив під сумнів бажання українців вийти з СРСР.

Про це повідомив очільник міністерства Оксен Лісовий

Фото з фейсбук-сторінки Андрія Василенка

Так, ввечері 14 вересня Лісовий написав на своїй фейсбук-сторінці, що підписав наказ про звільнення Василенка. Таке рішення керівництво МОН ухвалило за результатами дисциплінарного провадження, яке порушили у міністерстві напередодні. 

Від завтрашнього дня Василенко більше не обійматиме жодної посади в цій установі.

“Державна служба – це велика відповідальність. І це історія про служіння народові своєї держави. На моє переконання, жодна людина, яка ставить під сумнів незалежність своєї країни, незалежність, за яку принесено стільки жертв, не має права обіймати державні посади”, – наголосив очільник МОН.

Як відомо, 24 серпня Василенко опублікував допис, де заявив, що незалежність не всім колишнім країнам СРСР пішла на користь. 

Незалежність України він назвав “кидаловом” та розкритикував листівки, які агітували голосувати за проголошення української незалежності 1 грудня 1991 року.

Також тодішній посадовець назвав Вільнюс “дірою”, а литовську кухню – “лайном”. 

Скриншоти допису Андрія Василенка

Нагадаємо, що у липні МОЗ звільнило з посади ректора Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Бориса Зіменковського, який напередодні втрапив у сексистський скандал. Новим виконувачем обовʼязків ректора ЛНМУ став Орест Чемерис.

Причиною звільнення стало те, що студенти ЛНМУ після розподілення на інтернатуру поскаржилися в соцмережах на образливі та сексистські жарти з боку адміністрації закладу. Їх підтримали й медики, які закликали МОЗ звернути увагу на неповажне ставлення до майбутніх лікарів. 

Так, на відео тодішній ректор університету Зіменковський коментує прізвища та обрану спеціалізацію студенток. Його жарти підтримують інші члени комісії. Приміром, студентці, яка запитала про те, що їй робити з розподілом, ректор порадив повіситись.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter