За п’ять років роботи Національна гаряча лінія з запобігання суїцидам прийняла близько 100 тисяч звернень

Дата: 15 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися
За п’ять років своєї роботи Національна гаряча лінія з запобігання суїцидам опрацювала майже 100 тисяч звернень від українців. Гаряча лінія за номером 7333 працює цілодобово сім днів на тиждень.
 
Про це 14 жовтня під час презентації з нагоди п’ятиріччя діяльності організації Lifeline Ukraine розповів її засновник Пол Найланд, повідомляє Укрінформ.
 
Пол Найланд

Lifeline Ukraine – це національна, професійна лінія, яка надає психологічну допомогу українцям, постраждалим від війни, та працює над превенцією самогубств.

“За час своєї роботи наша гаряча лінія прийняла 99 тисяч 610 звернень і надала консультацій людям, що опинилися в кризових ситуаціях. Але щодня ми зустрічаємо нові виклики через зростання кількості звернень в умовах війни”, – зазначив Найланд.

До повномасштабного вторгнення психологи гарячої лінії 7333 опрацьовували приблизно тисячу запитів щодо підтримки на місяць, а після 24 лютого 2024 року кількість звернень зросла до 6500, з яких 4 тисячі (67%) вдалось опрацювати.

За словами Найланда, основний виклик на цей момент – брак фінансування для залучення додаткових консультантів, який не дозволяє реалізувати опрацювання всіх звернень на гарячу лінію.

Він наголосив, що за останні три роки навчання теж стало важливим напрямом роботи Lifeline Ukraine. Фахівці організації проводять сотні консультацій щомісяця, сотні людей відвідують їхні просвітницькі семінари й тренінги щороку.

Так, за 2022–2023 роки Lifeline Ukraine провела просвітницькі семінари для 17 організацій з охопленням понад 340 осіб, у 2023–2024 роках – майже 200 фахівців у сфері психічного здоровʼя пройшли шестигодинні тренінги, організовані Lifeline Ukraine у партнерстві з Міжнародним Медичним Корпусом. За поточний рік організація провела просвітницькі семінари для 13 організацій з охопленням понад 230 осіб.

“Це важлива діяльність у цивілізованій країні, адже суїцидальні кризові стани трапляються незалежно від історичного періоду, рівня економічного розвитку та стану миру чи війни”, – наголосила менеджерка проєктів БФ “Лінії життя Україна”, головна психологиня проєкту Lifeline Ukraine Анастасія Глазкова.

За словами заступниці координатора з питань психічного здоров’я та психосоціальної підтримки Міжнародного Медичного Корпусу Юлії Охмат, коли фахівці працювали безпосередньо з освітянами та соціальними працівниками й порушували тему запобігання суїцидам, вони завжди чули питання: “А ви впевнені, що ми хочемо про це говорити?”

“Особливо вчителі дуже боялися слово “суїцид” навіть вимовити вголос, бо їм здавалося, що якщо ми почнемо про це говорити, то щось спровокуємо. Тобто ми побачили необхідність почати не просто про це говорити, але й навчити людей підтримуючих професій, як побачити ознаки суїцидальних настроїв”, – розповіла вона.

За словами Охмат, Lifeline Ukraine та Міжнародний Медичний Корпус провели спільні тренінги для освітян, соцпрацівників та психологів Сумської, Харківської, Дніпропетровської, Запорізької, Одеської, Миколаївської і навіть Херсонської областей.

Нагадаємо, щороку у світі внаслідок самогубства помирає понад 800 тисяч людей. Це друга найпоширеніша причина смерті серед осіб віком 15–29 років. Міністерство охорони здоровʼя нагадало про ризики самогубств та надало рекомендації щодо того, що варто робити, якщо близькі люди мають суїцидальні думки та наміри.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter