У МОЗ пояснили як розпізнати суїцидальну поведінку близьких і куди звернутися, щоб допомогти

Дата: 10 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

10 вересня відзначають Всесвітній день запобігання суїцидам. Щороку у світі внаслідок самогубства помирає понад 800 000 людей. Це друга найпоширеніша причина смерті серед осіб віком 15-29 років. Міністерство охрони здоровʼя нагадало про ризики самогубств та надало рекомендації щодо того, що варто робити, якщо близькі люди мають суїцидальні думки та наміри.

Відповідна інформація міститься на сайті МОЗ. 

Фото: Pexels

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожні 40 секунд одна людина в світі чинить самогубство. Водночас спроби суїциду відбуваються значно частіше. За деякими дослідженнями, на кожну дорослу людину, яка помирає внаслідок самогубства, припадає понад 20 тих, хто намагається його скоїти. Це означає, що кожні 2 секунди один дорослий вчиняє спробу самогубства.

“Багатьом самогубствам можна запобігти, якщо вчасно розпізнати загрозливі думки у людини та надати їй допомогу. Крім того, щоби виграти час, поки суїцидальні думки не минуть, необхідно обмежити доступ людини до того, що може бути знаряддям самогубства”, – зазначають у МОЗ.

Як пояснює міністерство, люди можуть мати суїцидальні думки з абсолютно різних причин. Хтось перебуває у стані фізичного або емоційного виснаження, хтось воліє припинити страждання. Певні чинники можуть підсилювати подібні думки.

МОЗ також зауважує, що хоч психічні розлади і можуть стати додатковим чинником ризику, але переважна більшість людей, які живуть з психічними розладами, не схильні до суїцидальної поведінки, та не всі люди, які скоїли самогубство, мали психічні розлади. 

Ознаки суїцидальних думок можуть бути як завуальованими, так і відкритими. Хтось говорить про свої наміри прямо, наприклад: “Я так більше не можу”, “Я не хочу жити”, “Я хочу заснути і ніколи не прокинутися”, а хтось робить натяки.

У такому випадку фахівці з МОЗ радять спробувати спонукати близьких до розмови. Не слід боятися ставити відкриті запитання. Треба дати зрозуміти рідним, що вони не самі. 

Якщо людина не хоче говорити, потрібно сказати, що ви поруч і готові повернутися до розмови пізніше. Проте, якщо є пряма загроза життю людини, слід діяти негайно. Надзвичайні ситуації із психічним здоров’ям треба сприймати так само серйозно, як і з фізичним.

У такому випадку можна звернутися за номером 103. Крім того, в Україні за номером 7333 цілодобово працює “гаряча лінія” з попередження суїцидів та психологічної підтримки для ветеранів Lifeline Ukraine. 

За номером 0-800-501-701 працює Всеукраїнський телефон довіри. 

Більше номерів можна знайти за посиланням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter