З одеського села, де вбили дівчинку, виселяються роми

Дата: 29 Серпня 2016
A+ A- Підписатися

Представники ромської національності погодилися полишити село Лощинівка Ізмаїльського району Одеської області, де проти них ополчилися інші мешканці після вбивства 9-річної дівчинки, у якому підозрюють 20-річного представника громади ромів.

Як повідомила “Інтерфакс-Україна” голова Ізмаїльської райдержадміністрації Валентина Стойкова, попри те, що сільська рада ухвалила рішення про виселення ромів із Лощинівки, в юридичному плані таке рішення не має сили, і немає механізму для його виконання. Разом з тим, роми розуміють, що в таких умовах вони не зможуть спокійно жити в цьому селі, тому було досягнуто компромісного рішення про їх переїзд в інші населені пункти району.

За словами Стойкової, з 9.00 понеділка поліція забезпечує охорону ромів, які мешкали в Лощинівці, щоб вони могли спокійно вивезти свої речі. Наразі в райдержадміністрації не мають даних про те, яка кількість ромів полишить село. За даними В. Стойкової, в ньому проживало не менше 50 представників ромів, зокрема сім’ї з дітьми. Але в деяких будинках ромів була прописана велика кількість людей, в одному з будинків – прописано 40 осіб.

Крім того, районна влада домовилися з представниками ромської громади Ізмаїльського району про визначення осіб, відповідальних за дотримання правопорядку в населених пунктах, де вони проживають. А з поліцією – про посилення заходів з охорони громадського порядку в Лощинівці та інших населених пунктах району.

Як відомо, 27 серпня у селі Лощинівка Ізмаїльського району Одеської області було знайдено тіло дівчинки 2007 року народження з ознаками насильницької смерті. За підозрою у вбивстві правоохоронці затримали представника ромської національності. Увечері 27 серпня жителі села влаштували погроми будинків, де мешкають роми. В результаті один дім був підпалений, в інших – пошкоджені меблі, вибиті шибки. Ніхто з представників ромської національності не постраждав.

28 серпня громада села Лощинівка Ізмаїльського району Одеської області під час зборів висунула вимогу виселити з населеного пункту всіх представників цієї національності. У неділю, на збори села зібралося кілька сотень його жителів. Вони вимагали від присутніх депутатів сільради провести екстрену сесію, яка підтримала б рішення зборів села. Відповідну сесію було проведено одразу ж, депутати сільради підтримали рішення громади.

Поліція проводить слідчі дії і за фактом вбивства і за фактом заворушень. За фактом вбивства розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство).

За фактом заворушень розпочато кримінальне провадження за ст.194 ККУ (знищення або пошкодження майна).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter