З вересня 2022 року до Омбудсмана надійшло 1808 звернень щодо цивільних заручників та зниклих безвісти – відповідь на запит

Дата: 28 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У період з 1 вересня 2022 до 16 лютого 2024 року включно до Секретаріату Уповноваженого ВР України з прав людини надійшло 1808 звернень, які стосувалися цивільних, позбавлених волі внаслідок збройної агресії проти України, а також зниклих безвісти за особливих обставин.

Про це йдеться у відповіді Офісу Омбудсмана на запит видання ZMINA

У відповіді зазначається, що над питаннями щодо забезпечення прав цивільних осіб, позбавлених особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, а також осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, працює Департамент моніторингу додержання прав у секторі оборони та прав ветеранів і військовослужбовців, полонених та членів їх родин.

Зазначений департамент у структурі Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини було утворено 01.09.2022. За період його функціонування до Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини надійшло 1808 звернень в інтересах зазначених категорій осіб“, – повідомляють в Офісі Омбудсмана.

Нагадаємо, за даними Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими станом на 24 січня 2024 року, в російському полоні перебувають понад 8 тисяч українців, з яких 1600 – цивільні заручники. Більш ніж половина з них була підтверджена РФ через Міжнародний комітет Червоного Хреста, інформацію про інших полонених Україна отримувала в інший спосіб, зокрема від звільнених з полону. 

За інформацією Міністерства внутрішніх справ, станом на жовтень 2023 року понад 26 тисяч людей вважаються зниклими безвісти за особливих обставин, з них 11 тисяч – цивільні, а 15 тисяч – військові. 

25 лютого Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець на форумі “Україна. Рік 2024” заявив, що за 10 років війни Росії проти України представники Міжнародного комітету Червоного Хреста не відвідали всіх місць утримання українських військовополонених. На його переконання, міжнародні інституції та організації не реалізовують своїх повноважень повністю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter