З України не випускатимуть чоловіків з подвійним американсько-українським громадянством – посольство США

Дата: 05 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Посольство США в Києві заявило, що з 1 червня Україна скасувала виняток, який дозволяв українським військовозобов’язаним з подвійним американсько-українським громадянством залишати країну.

Про це йдеться в заяві установи.

Фото: Depositphotos

Оскільки українське законодавство не визнає подвійного громадянства, то особи з подвійним американським та українським громадянством під час перебування в Україні розглядаються виключно як громадяни України. Відповідно, на них поширюються права та обов’язки громадян України. Тобто чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено залишати країну.

Раніше люди з подвійним американсько-українським громадянством могли в’їхати до України, а потім виїхати з неї, якщо вони зняли з реєстрації своє місце проживання в Україні та зареєстрували місце проживання в США. За інформацією посольства, цей виняток скасували 1 червня.

Посольство радить тим, хто перебуває в Україні й не може виїхати, залишатися на місці та виконувати місцеві розпорядження. Громадянам США віком від 18 до 60 років, які також мають українське громадянство, не рекомендується подорожувати до України, оскільки їм може бути відмовлено у виїзді навіть з американським паспортом.

Речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в коментарі виданню Liga.net уточнив, що такі норми діяли й раніше. На кордоні прикордонники неодноразово виявляли українців, які на паспортному контролі видавали себе за іноземців, і притягували їх до відповідальності.

“Водночас не варто плутати з громадянами України, які постійно проживають за межами України і які мали у своїх документах відповідні відмітки про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітки (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України”, – пояснив речник ДПСУ.

За його словами, раніше українські чоловіки з подвійним громадянством віком від 18 до 60 років на час воєнного стану мали можливість виїздити за межі України, утім зі зміною законодавства таку можливість для них обмежили.

Нагадаємо, що віцепрем’єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук закликала не залякувати та не шантажувати українців, які виїхали за кордон.

Вона наголосила, що такі публічні заяви чи кроки не дадуть реальної користі.

“Ніхто не повернеться тому, що злякався, або тому, що совість заїла. А от що цілком можливо, що кожна така публічна заява означає певну кількість українців, які вирішать будувати майбутнє своє та своїх дітей не в Україні. Тобто всілякі такі лякалки мобілізацію не покращують, а демографію та економіку погіршують. То нащо це робити?” – резюмувала вона.

Раніше посадовці заборонили надавати консульські послуги чоловікам мобілізаційного віку за кордоном, а також заборонили пересилати вже оформлені ними паспорти громадянина та паспорти для виїзду за кордон. 

Низка українських юристів та правозахисників критично висловилася щодо такого кроку. 

Згодом Міністерство закордонних справ розпорядилося відновити приймання заяв від чоловіків призовного віку на вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах. Однак тепер разом з іншими документами чоловіки будуть повинні подавати й свій військово-обліковий документ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter