З Угорщини вдалося повернути трьох українських військовополонених, переданих із РФ

Дата: 20 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Посольству України в Будапешті вдалося вивезти з Угорщини трьох з 11 українських військовополонених, переданих із РФ.

Про це 20 червня повідомив речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

Джерело: flickr.com / mindefensa

Вони вже перебувають на українській території, їм надається всіляка підтримка, уточнив він.

“Українські дипломати разом із Координаційним штабом з питань поводження з військовополоненими та іншими причетними органами України продовжують вживати активних заходів, аби повернути додому решту вивезених з Росії в Угорщину українських захисників”, – написав Ніколенко.

Нагадаємо, що інформація про 11 військовополонених українців угорського походження, які опинилися в Угорщині, з’явилася спочатку в медіа. Невдовзі її підтвердив угорський віцепрем’єр-міністр Жолт Шем’єн. Жодних деталей щодо їхніх осіб не розголошували.

За даними видання “РБК-Україна”, передавання відбувалося нібито за посередництва благодійної організації “Мальтійська служба допомоги Суверенного ордену госпітальєрів”. Український уряд ратифікував кілька років тому угоду про співпрацю з урядом Суверенного військового ордену Госпітальєрів Святого Іоанна Єрусалимського, Родосу і Мальти.

Оскільки Україна не була поінформована про перемовини між угорською та російською сторонами щодо передавання останньою одинадцятьох військовополонених українців, до МЗС для предметної розмови викликали тимчасового повіреного Угорщини.

Ніколенко під час розмови з тимчасово повіреним Угорщини наголосив, що надалі взаємодію з таких чутливих питань, як звільнення військовополонених, слід координувати з Україною. До звільнених має отримати доступ український консул, щоб дізнатися про їхній стан здоров’я та надати допомогу.

19 червня пресслужба українського МЗС повідомила, що умови перебування в Угорщині українських військовополонених, переданих з Російської Федерації, не дозволяють говорити про їхній вільний статус.

Водночас, за даними Суспільного, в адміністрації прем’єра країни Віктора Орбана заявили, що нібито повідомляли Київ про передання військовополонених, коли це відбулося та що вони перестали бути полоненими, відколи прибули до Угорщини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter