Умови перебування в Угорщині українських полонених, переданих РФ, не дозволяють говорити про їхній вільний статус – МЗС України

Дата: 19 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Умови перебування в Угорщині українських військовополонених, переданих з Російської Федерації, не дозволяють говорити про їхній вільний статус.

Про це повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко на своїй сторінці у фейсбуку.

Олег Ніколенко. Джерело: фейсбук-сторінка дипломата

Він наголосив на тому, що спроби української сторони налагодити конструктивний діалог з угорською владою з цього питання офіційними дипломатичними каналами ігноруються.

“Усі спроби українських дипломатів протягом останніх днів встановити прямий контакт з українськими громадянами не мали успіху. Це, а також інформація, отримана від родичів деяких з них, свідчить про те, що запевнення угорської влади про нібито вільний статус українських захисників в Угорщині не відповідають дійсності”, – наголосив він.

За словами речника МЗС, фактично полонені утримуються в ізоляції, не мають доступу до відкритих джерел інформації, їхнє спілкування з рідними відбувається в присутності третіх осіб, їм відмовляють у встановленні контакту з посольством України.

На переконання Ніколенка, такі дії угорської влади ставлять під сумнів задекларовані гуманітарні мотиви вивезення українців до Угорщини та можуть кваліфікуватися як порушення положень Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

“МЗС України вкотре звернулося до угорської сторони з вимогою негайно допустити українського консула до українських військовополонених, аби він міг оцінити їхній фізичний та психологічний стан, розповісти їм про їхні права, а також надати термінову консульську допомогу”, – написав він.

Нагадаємо, що інформація про 11 військовополонених українців угорського походження, які опинилися в Угорщині, з’явилася спочатку в медіа. Невдовзі її підтвердив угорський віцепрем’єр-міністр Жолт Шем’єн. Жодних деталей щодо їхніх осіб не розголошували. 

За даними видання “РБК-Україна”, передавання відбувалося нібито за посередництва благодійної організації “Мальтійська служба допомоги Суверенного ордену госпітальєрів”. Український уряд ратифікував кілька років тому угоду про співпрацю з урядом Суверенного військового ордену Госпітальєрів Святого Іоанна Єрусалимського, Родосу і Мальти.

Оскільки Україна не була поінформована про перемовини між угорською та російською сторонами щодо передавання останньою одинадцятьох військовополонених українців, до МЗС для предметної розмови викликали тимчасового повіреного Угорщини. 

Ніколенко під час розмови з тимчасово повіреним Угорщини наголосив, що надалі взаємодію з таких чутливих питань, як звільнення військовополонених, слід координувати з Україною. До звільнених має отримати доступ український консул, щоб дізнатися про їхній стан здоров’я та надати допомогу. 

Водночас, за даними Суспільного, в адміністрації прем’єра країни Віктора Орбана заявили, що нібито повідомляли Київ про передання військовополонених, коли це відбулося та що вони перестали бути полоненими, відколи прибули до Угорщини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter