На волю вийшов політв’язень Сулейманов, незаконно відбувши чотири роки в російській в’язниці

Дата: 04 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Незаконно засуджений у “справі “Таблігі Джамаат” кримчанин Ренат Сулейманов вийшов із російської колонії, відбувши весь термін ув’язнення.

Як інформує громадська ініціатива “Кримська солідарність”, чоловік відбував термін ув’язнення у виправній колонії №1 УФСВП Росії в Кабардино-Балкарській Республіці. Під вартою він перебував із 2 жовтня 2017 року.

Нагадаємо, російське управління ФСБ у Криму восени 2017 року заявило про ліквідацію трьох осередків організації “Таблігі Джамаат”. За підозрою в участі в цьому русі російські силовики заарештували кримчан Рената Сулейманова, Арсена Кубедінова, Талята АбдурахмановаСейрана Мустафаєва.

У січні незаконний “Верховний суд Криму” призначив Сулейманову п’ять років позбавлення волі в колонії загального режиму з обмеженням свободи дій на два роки й зарахуванням одного року перебування в СІЗО за півтора. Абдурахманову, Кубедінову і Мустафаєву – чотири роки позбавлення волі з випробувальним терміном три роки.

У “Кримській солідарності” повідомляють, що Сулейманов – єдиний, хто оскаржив вирок, однак “апеляційний суд” погодився з рішенням суду першої інстанції.

Російський правозахисний центр “Меморіал” визнав Рената Сулейманова політичним в’язнем.

“Таблігі Джамаат” – аполітичний релігійний рух, який у 1926 році в Індії організував Маулана Мухаммад Ільяс. Головною метою руху вважається духовне навернення в ісламі широких мас людей. У 2009 році Верховний суд Росії визнав організацію екстремістською і заборонив її діяльність.

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 102 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Як відомо, в Україні стартував зимовий марафон з написання листів для українців, які незаконно перебувають у російському ув’язненні.

Крім того, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля продовжує збір коштів на підтримку незаконно утримуваних Росією громадян України. Правозахисники планують витратити їх на купівлю медикаментів для політв’язнів, які страждають від загострення небезпечних хронічних хвороб або чиє здоров’я підірване через COVID-19, на засоби індивідуального захисту та необхідні для забезпечення нормального раціону продукти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter