З поліцією й перекриттям дороги: в Ірпені влаштували спецоперацію, щоб зберегти графіті Бенксі

Дата: 15 Травня 2023
A+ A- Підписатися

В Ірпені для того, щоб зберегти стінопис знаменитого британського вуличного художника Бенксі, розташований на будинку, який зносять, влаштували цілу спецоперацію.

Про це пише ТСН.

Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

Будинок на вул. Северинівській, 158, де митець залишив свій стінопис, має серйозні пошкодження й відновленню не підлягає. Як розповіли місцеві жителі, будівлю росіяни обстрілювали з танка й артилерії, під малюнком Бенксі залишився слід від танкового пострілу.

Щоб вирізати плиту вагою понад сім тонн, фахівці готувалися кілька тижнів. Спочатку розібрали частину стіни над малюнком, потім з розібраних блоків збудували захисний куб, який фізично захищав стінопис від падіння уламків стіни, арматури тощо. А вже потім картину вдалося безпечно демонтувати.

Щоб перевезти її, поліція перекрила рух вулицею. Везли плиту під захисним склом у спеціальній металевій рамі на великому вантажному тралі.

Роботу доставили у двір, де раніше стояв багатоквартирний будинок, який також знищили окупанти. Міська влада планує окультурити майданчик і вже цього року перетворити його на площу сучасного мистецтва, де робота Бенксі буде центральним експонатом.

“По периметру буде зроблений паркан, де будемо залучати з Європи художників, митців, які малюють графікою, так само як Бенксі”, – сказав міський голова Ірпеня Олександр Маркушин.

Поки триватимуть роботи з облаштування майданчика, графіті посилено охоронятимуть.

Будинок, де раніше містився стінопис, запланували знести за кілька тижнів, замість нього пообіцяли збудувати нове житло.

Нагадаємо, що Бенксі – псевдонім англійського художника графіті, політичного активіста та режисера.

Крім малюнка в Ірпені, він створив ще шість графіті в Україні: всі вони – у Києві та Київській області. Один стінопис – на майдані Незалежності в Києві, на ньому зображено дітей, що гойдаються на гойдалці з протитанкового їжака. Ще два в Бородянці: на одному з них гімнастка стоїть на руках, на другому хлопець кидає на підлогу чоловіка в кімоно, схожого на Путіна.

Англійцю також належить авторство малюнків, на яких зображено жінку в халаті з вогнегасником (Гостомель), бородатого чоловіка, що приймає ванну, та броньовану вантажівку з боєголовкою у вигляді пеніса.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter