З початку відкритої агресії РФ проти України загинули 20 медіапрацівників – НСЖУ

Дата: 12 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

З початку відкритої збройної агресії Росії 24 лютого на території України загинули 20 працівників вітчизняних і закордонних медіа: журналісти, телеведучі, фотографи, режисери.

Про це повідомляє Національна спілка журналістів України (дані на 12 квітня).  

Фото автора Rahul: Pexels

Олександра Кувшинова – українську журналістку окупанти вбили 14 березня в селі Горенка на Київщині під час виконання нею професійних обов’язків. Разом з нею в розстріляному росіянами авто загинув громадянин Ірландії, оператор телеканалу Fox News П’єр Закжевські.

Павло Лі – актор дубляжу та ведучий телеканалу “Дом”. 33-річний чоловік з початку відкритої агресії РФ записався до тероборони Ірпеня. Загинув під час обстрілу міста 6 березня. Він зняв свій бронежилет, щоб захистити ним дітей, і після цього зазнав поранень, несумісних з життям.

Сергій Пущенко – член НСЖУ, заслужений діяч мистецтв України, автор проєкту “Фронтовий Кобзар”, лауреат Премії ім. Богдана Хмельницького за краще висвітлення військової тематики у творах літератури та мистецтва. Загинув у місті Васильків на Київщині в ніч проти 2 березня під час бою добровольців тероборони з групою диверсантів. 

Євгеній Сакун – оператор телеканалу LIVE. Загинув 1 березня, коли росіяни спробували знищити телевежу в Києві. Під час ракетного обстрілу медійник перебував неподалік споруди. 

Брент Ентоні Рено – американський журналіст і режисер, раніше співпрацював з New York Times. 13 березня про смерть 51-річного іноземця від рук росіян у районі Ірпеня повідомив начальник ГУ Нацполіції в Київській області Андрій Нєбитов. 

Оксана Бауліна – російська журналістка, працювала в опозиційному виданні The Insider. Загинула 23 березня в Києві під час виконання редакційного завдання. Вона знімала руйнування після обстрілу російськими військами Подільського району столиці України й потрапила під новий ракетний вогонь.

Ділєрбек Шакіров – громадський журналіст інформаційного тижневика “Навколо тебе” Ділєрбек Шакіров. За інформацією генпрокурорки Ірини Венедіктової, росіяни розстріляли його з автоматичної зброї 26 лютого в селі Зеленівка Херсонської області.

Віктор Дєдов – телеоператор маріупольського телеканалу “Сигма”. Загинув у власній квартирі, куди під час обстрілу влучили дві міни. 

Віктор Дудар – львівський журналіст. Загинув 7 березня під час боїв з російськими загарбниками поблизу Миколаєва. Чоловік уже вдруге взяв до рук зброю, щоб захищати Україну: у 2014–2015 роках він добровольцем воював на Донбасі. 

Лілія Гумянова – викладачка журналістики. Загинула внаслідок ворожого ракетного обстрілу 19 березня в Маріуполі. Жінка до останнього залишалася в укритті з місцевими жителями, заспокоювала та підтримувала їх.

Юрій Олійник – оператор 24 каналу. Загинув 23 березня в боях біля Попасної на Луганщині. Вперше медійник вирішив взяти до рук автомат замість камери 2014-го. Вдруге – з перших днів повномасштабного вторгнення росіян 2022 року. 

Олег Якунін – запорізький журналіст, головний редактор Afisha.zp та misto.zp.ua. Захищав країну зі зброєю в руках з перших днів відкритої російської агресії. Загинув 18 березня 

Максим Левін – фотограф і документаліст. 13 березня поїхав на Київщину документувати наслідки російської агресії, а відтоді перестав виходити на зв’язок. 1 квітня поліція знайшла тіло медійника в районі села Гута Межигірська. За даними Офісу генпрокурора, медійник зазнав двох смертельних поранень.

Мантас Кведаравічус – литовський режисер і документаліст. Загинув у заблокованому Маріуполі. За повідомленням Омбудсмана Людмили Денісової, окупанти взяли іноземця в полон, розстріляли та викинули тіло на вулицю.

Публіцист, історик, перекладач Сергій Заїковський і працівник пресслужби Міністерства в справах ветеранів Денис Котенко загинули 24 березня в бою проти російських окупантів під Києвом. Чоловіки воювали в складі протитанкового взводу 1-го батальйону ОПСП ЗСУ “Азов”.

Євген Баль – журналіст, письменник, волонтер, член НСЖУ та Національної спілки письменників України. Помер 2 квітня внаслідок катувань, які до 78-річного чоловіка застосували російські окупанти. 18 березня його незаконно арештували російські військовики в нього вдома – у приморському Мелекіному під Маріуполем. Приводом для затримання начебто стали “компрометувальні” фото з українськими військовиками. 

Роман Нежиборець – відеоінженер чернігівського телеканалу “Дитинець”. Про його смерть колеги повідомили 10 квітня. Він разом із дружиною та дитиною перебував у селищі Ягідне під Черніговом. Окупанти загнали мешканців у підвали. У якийсь момент чоловік вийшов з укриття і більше не повернувся. Пізніше стало відомо, що Романа та його приятеля розстріляли.

Олександр Литкін – про загибель журналіста повідомив Офіс генпрокурора. Інформації про нього у відкритих джерелах дуже мало. Відомо, що чоловік свого часу працював кореспондентом dtp.kiev.ua. У сервісі моніторингу реєстраційних даних українських компаній “Опендатабот” Литкіна зазначено як засновника громадської організації “ДТП Київ ЮА”. Обставини його смерті НСЖУ з’ясовує.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що росіяни близько шести днів тримали в полоні журналістку hromadske Вікторію Рощину в окупованому Бердянську. У Маріуполі загарбники викрадали декількох представників місцевого медіахолдингу.

Під обстріли потрапляли британський кореспондент Fox News і журналіст із Швейцарії, чию машину окупанти також пограбували.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter