У Києві під час російського обстрілу загинув телеоператор Євгеній Сакун

Дата: 03 Березня 2022
A+ A- Підписатися

У Києві 1 березня під час обстрілу телевежі російські окупанти вбили телеоператора Євгенія Сакуна; разом з ним загинули ще четверо людей, п’ятеро зазнали поранень.

Про це йдеться в заяві Комітету захисту журналістів (CPJ) із засудженням дій РФ.

Київська телевежа. Джерело: vikna.tv

У тексті заяви, зокрема, наголошується на тому, що “всі сторони конфлікту повинні захистити місцевих та міжнародних журналістів і припинити напади на засоби масової інформації та обладнання”.

49-річний Сакун був оператором українського телеканалу LIVE, який висвітлював російське вторгнення.

За повідомленням до CPJ керівника Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка, загиблий журналіст працював разом зі своїми колегами під час нападу. Його тіло ідентифікували за його прес-карткою.

Національна поліція підтвердила НСЖУ смерть Сакуна.

Євгеній Сакун. Джерело: фейсбук-сторінка Сергія Томіленка

3  березня стало відомо, що російські війська також обстріляли телевежі в східних українських містах Харкові та Лисичанську в середу. Проте про втрати під час цих атак Комітету нічого не відомо.

26 лютого двоє журналістів датської газети Esktra Bladet отримали поранення поблизу східноукраїнського міста Охтирка під час виконання професійних обов’язків. Про це стало відомо від їхнього роботодавця, головного редактора видання Кнуда Брікса, який спілкувався з CPJ телефоном.

Журналісти вели репортажі з місця ймовірного російського авіаудару, коли неподалік від них вибухнула бомба, і невідомі зловмисники зробили в репортерів “20 або 30 пострілів”, сказав Брікс. За його словами, Стефан Вайхерт був поранений у плече, фотограф Еміль Фільтенборг Міккельсен отримав поранення ніг та спини.

Обидва журналісти носили захисне спорядження, яке ідентифікувало їх як представників преси, також вони вигукували “Преса!” під час нападу.

Медійникам вдалося втекти з місця події та отримати меддопомогу в місцевій лікарні, сказав Брікс CPJ, додавши, що поранені в стабільному стані.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter