З початку великої війни з російського полону повернули 808 людей

Дата: 02 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Україна станом на 2 жовтня повернула з російського полону 808 людей в межах 24 обмінів.

Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Повернення з полону захисників “Азовсталі”. Фото: СБУ

“Станом на сьогодні (2 жовтня. – Ред.) вже проведено 24 обміни полоненими, 808 осіб повернуто з полону”, – зазначила Маляр.

Вона нагадала, що на початку повномасштабного російського вторгнення постановою Кабінету Міністрів був створений Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, який працює на базі Головного управління розвідки Міністерства оборони та об’єднує в собі понад десять державних установ та організацій.

У цьому контексті заступниця міністра оборони підкреслила, що Україна виконує всі норми Женевських конвенцій щодо питань поводження з військовополоненими.

Вона опублікувала контактні дані штабу, де родичі військовополонених та безвісти зниклих можуть отримати юридичну чи психологічну допомогу та просто інформацію.

Адреса приймальні: місто Київ, вулиця Спаська, 37. Консультаційна лінія: +38 (095) 412 74 24, понеділок-п’ятниця 10:00 – 16:00. Запис на прийом: +38 (044) 425 12 09 понеділок-п’ятниця 09:00 – 17:00.

За її словами, наразі штаб провів 380 особистих прийомів людей, які шукали своїх безвісти зниклих родичів, та понад 3 000 консультацій телефоном. Окрім того, штаб опрацював понад 6 000 запитів про статус особи. Маляр уточнила, що це запити родичів, які шукають своїх безвісти зниклих членів родин, військовослужбовців.

Нагадаємо, внаслідок останнього обміну полоненими 21 вересня в Україну повернулись 215 військовослужбовців, зокрема захисників “Азовсталі”. Звільнені 108 бійців полку “Азов” та інших формувань Національної гвардії України, а також військовослужбовці Сухопутних і Військово-Морських сил, територіальної оборони ЗСУ, Державної прикордонної служби, Національної поліції, працівників СБУ, Держспецслужби транспорту, Державної митної служби.

За словами міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, станом на 25 вересня в полоні російських військових перебувають 2,5 тисячі українців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter