В Україні з початку широкомасштабного вторгнення РФ загинуло 12 журналістів

Дата: 26 Березня 2022
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну загинуло 12 журналістів, ще десять представників ЗМІ були травмовані та отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.

Про це 26 березня повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

Ірина Венедіктова. Джерело: фейсбук-сторінка генпрокурорки

За її інформацією, станом на указану дату збройні сили РФ та інші окупаційні війська скоїли злочини щонайменше щодо 56 представників ЗМІ, 15 з яких — громадяни інших держав. Постраждали четверо громадян Великої Британії, по двоє — Чехії, Данії, ОАЕ, один — Швейцарії, двоє громадян США, один з яких загинув. Також загинули громадянин Ірландії та громадянка РФ.

Венедіктова нагадала, що 25 березня під час знімання евакуації з розбомбленого Чернігова потрапив під обстріл автомобіль знімальних груп телеканалу 1+1 та турецького TRT World. Осколкове поранення отримав кореспондент ТСН Андрій Цаплієнко. За фактом атаки розпочато розслідування порушення росіянами законів і звичаїв війни.

Правоохоронці зареєстрували щонайменше сім проваджень щодо обстрілів, знищення або пошкодження телевеж та телерадіокомпаній.

Джерело: фейсбук-сторінка Ірини Венедіктової

Генпрокурорка зазначила, що облік злочинів проти журналістів ведеться в координації з Інститутом масової інформації. За останніми даними, проти журналістів та медіа в Україні з початку широкомасштабного вторгнення скоєно щонайменше 148 протиправних дій, нагадала вона.

Нагадаємо, що в Україні запрацювала коаліція з документування воєнних злочинів “Україна. П’ята ранку / Ukraine 5 AM Coalition”, до складу якої ввійшли більше 20 українських правозахисних організацій, зокрема й Центр прав людини ZMINA.

Вона потрібна, щоб захистити жертв російської збройної агресії в Україні й притягнути до відповідальності вище керівництво РФ і безпосередніх виконавців воєнних злочинів та злочинів проти людяності, повідомляє ZMINA.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter