З початку року мовний омбудсман наклав 16 штрафів за порушення в інтернеті

Дата: 17 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

З початку цього року уповноважений із захисту державної мови видав 49 попереджень та наклав 16 штрафів за порушення закону про мову в інтернеті.

Про це йдеться на офіційному сайті мовного омбудсмана.

Фото: Цензор. НЕТ

Зокрема, санкції застосовували через відсутність українськомовної версії вебсайтів або за автоматичне завантаження сайту іноземною мовою, що є порушенням 27 статті Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Тарас Кремінь зазначив, що з початку року він отримав 421 скаргу щодо порушень мовних прав українців в інтернеті, що майже на 50% менше в порівнянні з аналогічним періодом 2023 року.

На підставі цих скарг він ініціював 161 перевірку субʼєктів господарювання, яких вдалось ідентифікувати. Водночас багато інтернет-ресурсів усунули порушення до початку перевірок.

Мовний омбудсман також зауважив, що чимало вебсайтів не надають на своїх сторінках реєстраційні дані (назву, адресу, код ЄДРПОУ), що ускладнює притягнення до відповідальності.

“Щодо тих інтернет-представництв, відносно яких не вдалося встановити суб’єкт господарювання, я постійно звертаюсь до Національної поліції України та Державної податкової служби України для встановлення порушників та притягнення їх до відповідальності. І тільки штрафом за порушення мовного законодавства вони вже не обійдуться”, – підкреслив Кремінь.

Він також запевнив громадян, що кожне повідомлення про порушення мовного законодавства в інтернеті розглядається належним чином і, якщо факти порушення підтверджуються та порушника вдається встановити, застосовуються всі доступні заходи відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Мовний омбудсман пояснив, що порушникам видають попередження або накладають на них штрафи, якщо вони не виправляють цих порушень.

Кремінь також зауважив, що деякі з порушників уже отримали підвищені штрафи за повторне порушення. Він підкреслив, що покарання за такі дії є невідворотним.

Нагадаємо, що в Україні лише 5% національних та регіональних сайтів не відповідають нормам мовного законодавства та не мають української версії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter