З початку протестів у М’янмі загинули щонайменше 550 людей, сотні зникли безвісти

Дата: 04 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

З початку протестів після військового перевороту у М’янмі були вбиті щонайменше 550 людей. Затримані майже три тисячі осіб, багато людей вважаються зниклими безвісти.

Про це повідомляє DW.

Протестувальники проти військової хунти у М’янмі

У суботу, 3 квітня, під час чергових протестів проти військової хунти, у М’янмі загинули щонайменше п’ятеро людей. За даними новинного видання Irrawaddy, у місті Моніва в центральній частині країни солдати вбили трьох демонстрантів. Двоє протестувальників загинули на південному заході країни. Багато людей, що вийшли на мітинги, були поранені та затримані.

За даними “Асоціації підтримки політичних в’язнів” (AAPP), загалом з початку протестів після військового перевороту, що відбувся 1 лютого, у країні були вбиті щонайменше 550 людей, з них 46 – діти. Близько 2750 людей затримані, ордери на арешт видані ще щодо 126 осіб. Сотні затриманих вважаються зниклими безвісти, повідомляє організація Human Rights Watch. 

У штаті Карен, що знаходиться на кордоні з Таїландом, ситуація загострюється. За даними “Каренського національного союзу”, за останні дні військовий режим завдав повітряних ударів по штату, внаслідок чого є загиблі та поранені. Вже 20 тисяч мешканців штату втекли в інші райони країни, ще три тисячі – до Таїланду. Союз, закликав міжнародну спільноту до санкцій щодо режиму в М’янмі.

Відомо, що 1 лютого військові М’янми усунули від влади цивільне керівництво країни на чолі з Аун Сан Су Чжі, арештували її та президента країни Він М’їна й оголосили надзвичайний стан, що діятиме протягом року. З 1962 року та протягом декількох десятиліть у країні панувала військова диктатура, але ситуація почала змінюватись у 2011 році.

Нагадаємо, що наразі жертвами військового перевороту стали вже понад пів тисячі осіб. Від початку лютого жителі М’янми щодня виходять на протести, однак силовики жорстко розганяють їх та вбивають. Щонайменше 38 людей, серед яких було два підлітки, вбили 4 березня. Однак найкривавішим днем протестів наразі називають 27 березня – День збройних сил, коли військові вбили 91 людину, зокрема дітей.

Фотографія обкладинки: AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter