З початку повномасштабного вторгнення “Репортери без кордонів” та ІМІ надали підтримку понад 1500 журналістів та 150 медіа

Дата: 20 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабного вторгнення “Репортери без кордонів” (RSF) разом зі своїм українським партнером Інститутом масової інформації (ІМІ) надали підтримку понад 1500 журналістів та 150 медіа, щоб допомогти їм упоратися з наслідками війни.

Про це йдеться в пресрелізі RSF.

Джерело: rsf.org

З перших днів вторгнення 24 лютого 2022 року RSF залучили безпрецедентні заходи підтримки медіа, які висвітлюють війну: були відкриті два Центри свободи преси у Львові та Києві, 1500 журналістів та 150 медіа отримали професійне обладнання, гранти та супровід їхньої журналістської діяльності.

Деякі національні та регіональні медіа отримали допомогу RSF кілька разів.

“Репортери без кордонів” забезпечили понад 900 журналістів та 96 медіа по всій країні засобами індивідуального захисту – шоломами та бронежилетами, засобами захисту від радіаційної, хімічної, біологічної та ядерної загрози, аптечками першої медичної допомоги, а також акумуляторами, бензиновими генераторами та сонячними батареями.

Центри RSF у Львові та Києві продовжують щоденно забезпечувати журналістів спорядженням.

“Це безпрецедентне для RSF логістичне розгортання стало можливим завдяки співпраці з місцевим партнером Інститутом масової інформації, організацією, що спеціалізується на питаннях свободи преси та представлена в 14 регіонах країни”, – йдеться в релізі.

Українські журналісти працюють під щоденними обстрілами та бомбардуваннями, зазнають хронічного стресу, надзвичайної втоми, професійного виснаження та тривожних розладів. Починаючи із серпня 2023 року завдяки співпраці між RSF та Львівським медіафорумом (ЛМФ) 95 медійників разом зі своїми родинами отримали тижневий відпочинок у Карпатах, щоб відновити сили та продовжити свою подальшу журналістську діяльність.

В умовах економічної кризи 35 медіа отримали фінансові гранти від RSF, щоб вони могли забезпечити безперервність роботи. Майже половина отримувачів грантів працюють у прифронтових містах, наприклад онлайн-медіа та радіо “Накипіло” в Харкові або “Міст” у Херсоні.

Водночас RSF у партнерстві з американською організацією NewsGuard та українською організацією “Інститут регіональної преси та інформації” (ІРМІ) започаткували в Україні надзвичайний протокол “Ініціативи журналістської довіри” (JTI). В межах його 77 українських медіа взяли на себе зобов’язання аналізувати власну діяльність відповідно до критеріїв міжнародного стандарту JTI. 36 українських медіа вже опублікували свої звіти про прозорість.

У процесі беруть участь медіа з національною аудиторією, такі як радіотелевізійний суспільний мовник “Суспільне” та спеціалізована медіаорганізація “Детектор медіа”.

У 2024 році RSF супроводжують перші українські медіа, щоб підготувати їх до зовнішнього аудиту сертифікаційним органом Imperium Certific, що є необхідною умовою для отримання сертифіката JTI.

Нагадаємо, що, за даними RSF, за два роки повномасштабного вторгнення від російської агресії в Україні постраждали понад 100 українських та іноземних журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter