З початку окупації до Криму незаконно прибули 800 тисяч росіян – УГСПЛ

Дата: 07 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

З початку окупації Криму 2014 року на півострів незаконно прибули 800 тисяч росіян, водночас 100 тисяч українців покинули його.

Такі дані навела Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) станом на грудень 2023 року.

Окупація Криму. Джерело: REUTERS

Схожу політику колонізації та зміни демографічного стану Росія провадить й щодо інших окупованих територій України, наголосили правозахисники.

З 2014 року на території України росіяни вчинили надзвичайну кількість воєнних злочинів, злочинів проти людяності та інших грубих порушень прав людини, йдеться в повідомленні.

Така політика країни-окупанта порушує міжнародне гуманітарне право, заявили в УГСПЛ і пояснили, що порушується стаття 49 Конвенції про захист цивільного населення під час війни: “Окупаційна держава не повинна здійснювати переміщення або депортації частини свого громадянського населення на територію, яку вона окуповує”.

За висновком УГСПЛ, масове переселення росіян у Крим і депортацію українців звідти можна, ймовірно, вважати воєнним злочином відповідно до статті 8 (2) (а) (vii) Римського статуту Міжнародного кримінального суду й злочином проти людяності згідно зі статтею 7 (1) (d).

Ключовими елементами політики росіян щодо зміни демографічного складу населення стали:

  • пільгове іпотечне кредитування;
  • переміщення російських військових, правоохоронців, державних, медичних та освітніх працівників, суддів та їхніх родин;
  • видворення українців на материкову частину України;
  • стимулювання переїзду українців на російську територію.

Зміна демографічного складу населення окупованих територій є лише одним із численних воєнних злочинів Росії проти України, наголосили правозахисники. Багато з них мають системний характер і реалізовуються РФ як послідовна державна політика.

Ідентичну політику колонізації Росія проводить на інших окупованих територіях, проте там вона є не настільки успішною, як в Криму: через інтенсивність бойових дій неможливо мотивувати цивільних росіян масово переміщатися на окуповані території.

На думку УГСПЛ, певним винятком можна вважати великі окуповані міста України, які розташовані відносно далеко від лінії фронту, наприклад, Маріуполь.

“Заселення та відбудова таких міст є для Росії політичним проєктом, який має продемонструвати, що міста під російською окупацією “процвітають”, – пояснили в повідомленні.

Зокрема, 1 липня 2023 року радник мера Маріуполя Петро Андрющенко заявив, що з моменту окупації в Маріуполь незаконно переселилися близько 40 тисяч росіян. За повідомленням Центру національного спротиву, Росія розробила “план розвитку” тимчасово окупованого Маріуполя, що передбачає збільшення його населення приблизно на 300 тисяч внаслідок міграції з РФ. Заплановані демографічні зміни мають бути втілені до 2035 року.

Про наміри Росії змінити демографію окупованих територій може свідчити значна кількість оголошень на російських сайтах про набір людей з регіонів Росії та країн СНД для переїзду на роботу на окуповані території України.

Наприклад, за повідомленнями Центру національного спротиву, кількість незаконних мігрантів з Центральної Азії на окупованих територіях України вже сягнула 100 тисяч осіб, як пише Гельсінська спілка.

Нагадаємо, з початку тимчасової окупації Криму Росія проводить агресивну політику колонізації півострова. З 2014-го до 2021 року до Криму, за різними оцінками, незаконно переселилися від 600 тисяч до мільйона громадян Російської Федерації. Водночас десятки тисяч громадян України змушені були виїхати з Криму через “отруйну” атмосферу на півострові та політичні репресії, від яких найбільше потерпають кримські татари та українці.

Також як інструменти такої політики примусового видворення окупаційна влада використовує власне міграційне законодавство і законодавство про адміністративні правопорушення та незаконно створені на півострові підконтрольні їй “суди”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що прокуратура Автономної Республіки Крим і Севастополя скерувала до суду два обвинувальні акти щодо незаконних “суддів” в окупованому Криму, причетних до депортації жителів півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter