З початку 2024 року студенти, які були в полоні росіян, зможуть отримувати соціальну стипендію

Дата: 29 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

З 1 січня 2024 року, відповідно до постанови уряду, студенти закладів фахової передвищої та вищої освіти, які були в російському полоні або були в будь-який інший спосіб позбавлені свободи через війну, зможуть отримувати соціальну стипендію. Також на неї можуть претендувати їхні діти.

Про це повідомили в Мінсоцполітики.

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Зазначається, що для того, щоб отримати соціальну стипендію, потрібно буде надати виписку з Єдиного реєстру осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

Для дітей батьків, які були в полоні, потрібна буде виписка або копія рішення (протоколу) про встановлення факту позбавлення особистої свободи.

“Також для дітей учасників бойових дій спрощено перелік документів, на підставі яких призначатиметься стипендія. Крім того, оптимізовано процедуру  отримання соцдопомоги для певних категорій осіб. Зокрема, для осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю, осіб, які не мають права на пенсію, та осіб з інвалідністю”, – йдеться в повідомленні.

Відтепер дітям учасників бойових дій досить буде надати довідку про безпосередню участь у бойових діях когось із батьків, якщо ще немає посвідчення УБД.

Згідно з документом, для людей з інвалідністю з дитинства, дітей з інвалідністю, людей, які не мають права на пенсію, та людей з інвалідністю також оптимізували перелік документів, на підставі яких призначатиметься стипендія. Якщо паперові документи втрачено, то орган соцзахисту може використати скановану копію виписки з акта огляду медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) або медичного висновку про дитину з інвалідністю.

Нагадаємо, із січня по вересень поточного року з держбюджету на соцвиплати спрямували 335,8 мільярда гривень. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter