З початку 2023 року у світі вбили понад 90 медійників – IFJ

Дата: 09 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

За даними Міжнародної федерації журналістів (IFJ), у 2023 році були вбиті 94 журналісти і працівники ЗМІ, зокрема 9 жінок. 

Про це йдеться на сайті IFJ.

У 2023 році загинули 94 журналісти. IFJ вимагає термінових глобальних дій, щоб зупинити це кровопролиття“, – заявив президент федерації Домінік Прадалі.

Зазначається, що за усю історію ведення федерацією статистики працівників медіа, війна між Ізраїлем та угрупованням ХАМАС, яка розпочалась 7 жовтня, є найсмертоноснішою для журналістів, що загинули під час виконання службових обов’язків. 72% вбитих медійників в усьому світі загинули під час конфлікту в Секторі Гази. Тут за даними IFJ щодня гине щонайменше один журналіст.

Також за даними федерації, на російсько-українській війні цього року загинули троє журналістів і медійників – Ростислав Журавльов (РИА-Новости), Арман Сольден (AFP) та Богдан Бітик (La Republica).

Працівники медіасфери загинули також в Афганістані – 2, Філіппінах – 2, Індії – 1, Китаї – 1 та Бангладеші – 1, в Північній та Південній Америці загинули семеро журналістів, в Африці –четверо.

Міжнародне співтовариство, і зокрема Міжнародний кримінальний суд, повинні виконати  свої обов’язки і провести ретельне розслідування і, при необхідності, притягнути до  відповідальності тих, хто замовив і здійснив напади на журналістів“, – заявили у IFJ.

Як повідомляють у федерації, ув’язненими залишаються 393 журналісти та працівника ЗМІ. У IFJ уточнили, що за останні три роки було зафіксували значно більшу кількість ув’язнених журналістів.

В РФ та окупованому Криму за ґратами перебувають 40 журналістів, а у Білорусі – 35.

Нагадаємо, у 2022 році у світі вбили 67 журналістів, 12 із них загинули в Україні; минулого року було зафіксовано 47 убивств.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter