З окупованої Донеччини до Білорусі на “оздоровлення” вивезли понад 40 дітей

Дата: 08 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Фонд білоруса Олексія Талая 7 серпня організував вивезення 43 дітей 8–15 років з окупованої Росією Донеччини до Вітебської області Білорусі на так зване оздоровлення.

Про це ZMINA дізналась з державних білоруських ЗМІ.

Джерело: білоруське державне медіа “Гомельська правда”

Цього разу до Білорусі вивезли дітей, яких виховує один з батьків, дітей-сиріт, які перебувають під опікою, дітей з багатодітних сімей та інших сімей у важкій життєвій ситуації. Тобто дітей з уразливих верств населення.

Їх зустрічали спочатку у Ростовській області РФ представники “Єдиної Росії”, а у Білорусі – представниця фонду Талая Юлія Малова, керівниця обласної організації Білоруської спілки жінок Олена Кличковська, представники білоруського Червоного Хреста та волонтери Білоруського республіканського союзу молоді (БРСМ). До речі, метою БРСМ є патріотичне та моральне виховання молоді в країні (здебільшого для цього використовують кемпінг, спортивні ігри та відвідування меморіалів).

За словами начальниці представництва Вітебського обласного управління Республіканського центру з оздоровлення та санаторно-курортного лікування населення Сніжани Титової, дітей у таборі “Райдуга” будуть залучати до участі у різних вікторинах, приводити до них гостей та вивозити на “цікаві об’єкти Вітебської області”. 

У таборі підлітки пробудуть 18 днів.

Раніше ZMINA дослідила як Білорусь допомагає Росії вивозити українських дітей з окупованих територій. Окрім переміщення дітей, керівництво країни долучилось й до їхньої мілітаризації та асиміляції. Дітей влаштовують у військово-патріотичні табори, розповідають їм про українських націоналістів, які влаштували терор й продовжують його вже дев’ять років та добрих росіян, які всіх “спасають”.

Білоруські незалежні ЗМІ опублікували документ, згідно з яким лише у 2023 році фонд Талая вивіз щонайменше 1958 дітей з окупованих територій Луганської та Донецької областей. Водночас, за даними державних білоруських ЗМІ, станом на липень 2023 року за два роки роботи фонду Талая понад 3 тисячі дітей з Донбасу були вивезені до Білорусі. А з осені 2023 року його фонд почав вивозити ще й підлітків з окупованих регіонів Херсонської області.

У червні 2024 року Олексій Талай, який допомагає вивозити українських дітей з ТОТ, отримав  орден дружби від Путіна.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter