З новоокупованих територій до Криму росіяни вивезли близько шести тисяч дітей – правозахисниця

Дата: 05 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Росіяни перевезли приблизно шість тисяч дітей з тимчасово окупованих Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей до Криму.

Про це повідомляє “Крим.Реалії “з посиланням на голову Центру громадянської освіти “Альменда” Марію Суляліну, яка озвучила дані на конференції з людського виміру ОБСЄ.  

Експертам невідома точна кількість дітей, які повернулися додому. Також правозахисники не можуть достеменно сказати, скільки дітей залишилися на окупованому півострові та скількох перевели на територію Росії та Білорусі.

За інформацією Суляліної, наразі вдалося ідентифікувати близько 20 тисяч дітей, вивезених на російську територію з України. 

Дітей залучають у програми, мета яких – змінити їх національну ідентичність та переконати, що російські військові “спецоперацією”і Так росіяни називають геноцидальну війну проти України. намагаються звільнити Україну. 

Окрім депортації та незаконного фізичного переміщення українських дітей, правозахисники “Альменди” вказують на явище примусового переведення дітей однієї групи в іншу, що включає примусову паспортизацію, індоктринацію та мілітаризацію дітей. Правозахисна організація наголошує, що це є ознакою злочину геноциду.

Крім того, Марія наголосила, що наразі не існує жодних національних або міжнародних механізмів для повернення українських дітей назад додому. Вона закликала вжити термінових заходів для розв’язання цієї проблеми. 

За її словами, потрібен комплексний підхід до реабілітації та реінтеграції майже 20 тисяч дітей. Необхідно також відновити права дитини. 

Нагадаємо, що телеканал FREEДОМ у партнерстві з уповноваженою президента України з прав дитини та дитячої реабілітації і ювенальною поліцією України розпочали інформаційну кампанію “Знаєш – скажи!”. Вона покликана мотивувати людей, які проживають на території РФ, протидіяти примусовій депортації українських дітей та сприяти їхньому поверненню додому.

Тож для передання інформації про депортованих українських дітей правоохоронним органам України на діджитал-майданчиках FREEДОМ доступний спеціальний канал для зворотного зв’язку й телеграм-чат “Я тут” (@ia_tuut).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter