З наступного року в Україні заборонять продавати пластикові пакети

Дата: 01 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада підтримала в другому читанні законопроєкт “Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України”, який із 2022 року забороняє продаж пластикових пакетів.

Про це повідомили на сайті парламенту.

Фото: з відкритих джерел

Із січня 2022 року в Україні заборонять розповсюджувати пластикові пакети завтовшки до 50 мкм в об’єктах роздрібної торгівлі та ресторанного господарства. Виняток становлять лише надтонкі пластикові пакети завширшки до 225 мм, глибиною до 345 мм та завдовжки до 450 мм. Однак і їх дозволили використовувати лише як первинну упаковку для свіжої риби, м’яса та продуктів з них, сипучих продуктів та льоду.

Забороняється й схиляння до купівлі пластикових пакетів. Так, ціни на такі вироби не зможуть бути нижчими за ті, які встановить уряд. Окрім цього, на кожному пакеті має з’явитися маркування, проте в цьому маркуванні заборонили використовувати слова “біо”, “біопакет”, “біорозкладний”, якщо вони не відповідають вимогам.

За розповсюдження пластикових пакетів передбачили штраф у розмірі від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За “введення в оману споживача шляхом пропонування оксорозкладного (оксобіорозкладного) пакета під виглядом біорозкладного” – штраф від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів. За схиляння до купівлі пластикових пакетів – від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів.

Окрім штрафу законотворці передбачили й конфіскацію та подальшу утилізацію предметів порушення.

Ухвалений 297 голосами законопроєкт внесли на розгляд Верховної Ради ще у вересні 2019 року. Автори документа наполягали, що щороку кожен українець використовує близько 500 поліетиленових пакетів, тоді як у ЄС цей показник наближається в середньому до 90 пакетів. 

“Пакети, які торговельні мережі називають “біопакетами”, на 99% складаються зі звичайного поліетилену та на 1% з оксорозкладної домішки. Розпад таких пакетів відбувається лише за умови доступу кисню. Якщо пакет потрапляє на звалище в товщу відходів – з ним нічого не відбувається. Якщо пакет таки розпадається, то утворює мільйони мікроскопічних частинок пластику. Ці частинки пластику нікуди не зникають і назавжди залишаються в ґрунтах і воді. Разом з водою і їжею мікропластик потрапляє в організм людини”, – розповідали депутати.

Ухвалений депутатами закон ще має підписати президент, а набуде чинності він з наступного дня після публікації.

Нагадаємо, що Україна перебуває серед найбрудніших країн Європи та входить до десятки з найвищими показниками смертності від хвороб, які провокує забруднене довкілля.  

Фотографія обкладинки: calvertjournal.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter