З Криму незаконно етапували до Росії 13 кримських татар – адвокатка

Дата: 27 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

13 фігурантів сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” незаконно етапували в слідчий ізолятор №1 російського Ростова-на-Дону. Всі вони більше двох тижнів перебувають у карантинних камерах.

Про це громадській ініціативі “Кримська солідарність” повідомила адвокатка Еміне Авамілєва після засідання суду, під час якого розглядалися апеляційні скарги захисників.

Фігуранти другої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір»: Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Джеміль Гафаров

Яшара Муєдінова, Османа Аріфмеметова, Біляла Аділова, Меджита Абдурахманова, Сейрана Муртазу, Аліма Карімова, Енвера Аметова, Шабана Умерова, Руслана Сулейманова, Тофіка Абдулгазієва, Іззета Абдуллаєва, Акіма Бекірова і Раїма Айвазова конвоювали з тимчасово окупованого Криму за постановою  Південного окружного військового суду.

Наразі всі фігуранти другої сімферопольської групи, за винятком Ремзі Бекірова вже перебувають у СІЗО Ростова. Він проходить за етапом через Новоросійськ у напрямку до слідчого ізолятора Ростова-на-Дону.

“Рустем Шейхалієв, Іззет Абдуллаєв перебувають на карантині. Яшар Муєдінов з іншими нашими співвітчизниками знаходиться вже 15 днів в умовах карантину. Їх не переводять в камери, оскільки, як їм пояснюють, немає місць у камерах, які є поза карантином”, – повідомила адвокатка і додала, що приміщення СІЗО не опалюються належним чином.

“Підтікає батарея, вікно щільно не зачиняється і перекрите поліетиленовою плівкою. Там зараз холодно“, – повідомила Авамілєва з посиланням на свого підзахисного Рустема Шейхалієва.

Ув’язнені в черговий раз звернули увагу суду на проблеми з прийомом їжі, а саме – в меню періодично присутня свинина, від якої через релігійні переконання вони відмовилися. Іншої їжі адміністрація СІЗО їм не надає.

Раніше повідомлялось, що у Рустема Шейхалієва в момент його перебування в Краснодарському СІЗО вилучили всі лікарські препарати. Після звернення адвокатів в органи прокуратури по Краснодарському краю і СІЗО міста Краснодар, лікарські препарати йому повернули. 

Нагадаємо, 27 березня 2020 року співробітники ФСБ, МВС Росії та Росгвардії обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, у тому числі представників громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Після обшуків загалом затримали 24 людини, у тому числі громадянських журналістів Османа Аріфмеметова, Рустема Шейхалієва, Ремзі Бекірова, Руслана Сулейманова. Підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя заарештував усіх затриманих.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав політв’язнями 24 кримськотатарських активістів, затриманих у березні 2020 року в Криму.

Як відомо, мешканці окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій, які забороняють, зокрема, їхнє переміщення на території держави-окупанта чи за кордон і. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.

Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріалів на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter