З кінця лютого минулого року ВООЗ зафіксувала понад 950 атак РФ на українські медустанови

Дата: 27 Травня 2023
A+ A- Підписатися

З початку російської агресії в Україні Всесвітня організація охорони здоров‘я зафіксувала 974 атаки армії РФ на українські медичні установи. Понад 800 росіяни здійснили з важкого озброєння.

Про це свідчать останні дані Всесвітньої організації охорони здоров’я, на які також посилається CNN.

Наслідки російського ракетного удару по медзакладу у Дніпрі. Джерело: телеграм-канал Сергія Лисака

За даними ВООЗ, із 974 атак 873 торкнулися медустанов. Загалом із 24 лютого 2022 року атаки на медичні заклади України призвели до щонайменше 101 смерті та 136 поранень цивільних. 

Як повідомляється, напад РФ на медичний заклад у Дніпрі 26 травня поки що не входить до даних ВООЗ, оскільки процес верифікації атак в організації займає певний час. Останній напад на заклад охорони здоров’я в Україні, яку зафіксувала ВООЗ, сталася 7 травня 2023 року і зачепила мобільну клініку.

“ВООЗ засуджує всі акти насильства проти охорони здоров’я. Ці атаки не тільки вбивають і калічать, але й позбавляють людей терміново необхідної допомоги, ставлять під загрозу постачальників медичних послуг і підривають системи охорони здоров’я”, – зазначила речниця ВООЗ Маргарет Гарріс у заяві CNN.

Вона також заявила, що напади на медичних працівників, пацієнтів, транспорт, постачання та медичні заклади є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права та законодавства про права людини й мають бути припинені негайно.

Нагадаємо, вранці 26 травня окупанти завдали удару по медзакладу та ветеринарній клініці у Дніпрі. На місці виникла пожежа. Відомо про 25 поранених цивільних, двох загиблих та трьох зниклих безвісти.

Раніше ZMINA повідомляла, що станом на березень поточного року в результаті російських атак 243 медичні заклади в Україні пошкоджені, а 34 – повністю зруйновані.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter