З кінця березня росіяни тримають у заручниках волонтера Ігоря Талалая, який вивозив людей з Маріуполя

Дата: 29 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Російські військові взяли у заручники волонтера Ігоря Талалая, який вивозив цивільних з Маріуполя. 

Про це повідомили у Медійній ініціативі за права людини. 

Ігор Талалай. Фото: Медійна ініціатива за права людини

Ігор Талалай – 25-річний мешканець Дніпра. До початку повномасштабного російського вторгнення він займався власною справою й разом з друзями проєктував і встановлював торгові вітрини у торгово-розважальних центрах Дніпра, Харкова та Києва.

Через проблеми зі здоров’ям Талалая не взяли на військові службу, а тому він записався до територіальної оборони Дніпра та почав займатися волонтерством, зокрема вивозити цивільних з-під обстрілів у Харкові. 

“Разом з друзями взяли робочу машину”, – розповідає мати полоненого Інна.

Про те, що 18 березня Ігор поїде евакуйовувати цивільних з Маріуполя, жінка не знала. 

“Він зі своїм другом поїхали до Запоріжжя, і там сформувалася колона: дві автівки з Дніпра та ще кілька із Запоріжжя. Зі слів його друга, вони переночували у Мангуші і 19 березня заїхали у Маріуполь. Забрали людей з Приморського району (район на південному заході міста вздовж Азовського моря. – Ред.). У машині Ігоря були мама з сином та молода пара”, – каже Інна. 

Як з’ясувалось згодом, евакуаційної колони, про яку говорив Ігор, не було – хлопець мав сам везти людей з Маріуполя до Мангуша, а звідти уже до Запоріжжя.

Після того як волонтер перестав виходити на зв’язок, його мати опублікувала у соцмережах заклик про допомогу, на який зреагували люди, яким допоміг Ігор. 

“Між Маріуполем і Мангушем є село Червоне. На контрольно-пропускному пункті автівку Ігоря зупинили. Російські військові перевірили його телефон, і їм щось не сподобалося. Людей, що були з ним, висадили, а машину забрали”, – переповідає почуте від них жінка. 

Автівка, якою Ігор вивозив людей з Маріуполя. Фото: Медійна ініціатива за права людини

Маріупольці розповіли, що з росіянами хлопець розмовляв російською, й причиною для затримання стали дані з його телефону.

“Я не знаю чи видаляв він щось з телефона, але його соцмережі відкриті, якщо подивитися інстаграм Ігоря, то одразу можна зрозуміти його ставлення до росіян”, – каже його мама. 

За місяць після зникнення сина Інні зателефонував невідомий з окупованої території Донецька й сказав, що Ігор просив повідомити, що з ним усе гаразд. Чоловік стверджував, що волонтер перебуває у виправній колонії №120 поблизу села Оленівка, однак більше відмовився розповідати, сказавши: “Я більше не можу нічого говорити, там страшно”.

У квітні Інна знайшла відео з десятками чоловіків у цивільному одязі, вишикуваними у ряди на території виправної колонії, місце розташування якої точно визначити не вдалося. Серед них жінка впізнала свого сина. 

“Ігор дуже схуд, мав бороду”, – каже вона.

Скриншот відео

Нагадаємо, що правозахисники зафіксували щонайменше 800 випадків викрадення російськими військовими активістів, журналістів, представників місцевої влади, локальних політиків, релігійних діячів, бізнесменів та їхніх родичів у восьми областях України. 

Відомо, що деяких викрадених людей окупанти відправляють на Донеччину і видають за військовополонених.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter