З Кабула вилетів третій літак з евакуйованими

Дата: 23 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Зі столиці захопленого бойовиками “Талібану” Афганістану Кабула вилетів уже третій літак з евакуйованими громадянами. 

Про це під час саміту “Кримська платформа” повідомив очільник МЗС Дмитро Кулеба

Евакуацію людей з Афганістану здійснює військово-транспортний літак Іл-76МД 25-ї бригади транспортної авіації Повітряних сил ЗСУ. Фото: фейсбук-сторінка Генерального штабу

У літаку, який вилетів з Кабула, перебуває 100 громадян, однак очільник МЗС не уточнив, скільки серед них українців.

“Поки ми обговорюємо питання Криму, ще один український літак вирушив з Кабула. На борту близько 100 громадян. Ми б хотіли, щоб інші країни також евакуювали своїх громадян і тих афганців, які почуваються в небезпеці”, – сказав Кулеба.

Усі комерційні рейси з Кабула тимчасово зупинили ще в день взяття бойовиками міста, а тому евакуацію людей здійснює військово-транспортний літак Іл-76МД 25-ї бригади транспортної авіації Повітряних сил ЗСУ. 

Із 16 серпня Україна здійснила вже два рейси зі щонайменше 160 людьми на борту. Деякі з них уже попросили про статус біженця, а влада повідомила, що планує розмістити шукачів притулку в порожніх в’язницях на Київщині, адже в установах міграційної служби наразі є тільки 400 вільних місць.

Люди чекають на евакуацію в аеропорту Кабула. Фото: Wakil Kohsar / AFP

Тисячі людей в Афганістані намагаються покинути країну, а летовище в Кабулі стало єдиним шляхом для цього. Напередодні біля одного з пунктів пропуску в аеропорту сталася стрілянина. У ній брали участь “невідомі нападники” та бійці сил безпеки Афганістану. Один з них загинув, ще три людини отримали поранення.

Нагадаємо, що після захоплення влади в Афганістані “Талібаном” під загрозою опинилися, зокрема, жінки, правами яких нехтують бойовики. З різних регіонів країни вже надходять повідомлення про поновлення заборон на носіння певного одягу та появу на вулиці без чоловіків.

За даними ООН, таліби наразі шукають осіб, які, на їхню думку, співпрацювали із силами НАТО. У бойовиків існують списки таких людей та відомості щодо місць їхнього проживання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter