З деокупованої Харківщини планують масштабну евакуацію

Дата: 20 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

З деокупованих регіонів Харківської області організують добровільну евакуацію населення. 

Про це на брифінгу розповіла віцепрем’єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук

Центр Ізюма, 6 березня. Фото: Міністерство оборони

Напередодні мешканців звільнених територій закликали почекати з поверненням додому, адже роботи з відновлення електропостачання, зв’язку та критичної інфраструктури тільки почали, а тому частина населених пунктів зустріне зиму без світла й тепла.

Ще до деокупації місцева влада, наприклад, в Ізюмі казала, що місто знищили майже повністю. За оцінкою заступника міського голови Володимира Мацокіна, руйнування більші, ніж після Другої світової війни.

Верещук не назвала приблизну кількість людей, яких влада планує евакуювати з Харківщини, але сказала, що розпочнуть роботи вже за кілька днів.

“У нас є оперативний план евакуації, і дійсно є проблема з комунікацією, позаяк немає там відновленого живлення, а отже немає провайдерів, немає можливості донести [інформацію] до людей. Залишається кілька рішень, які ми точно використаємо”, – розповіла міністерка. 

Насамперед план передбачає подомовий обхід поліцейськими та волонтерами, щоб зібрати список охочих тимчасово покинути дім. 

“Евакуацію пропонуватимемо кожному… Разом з місцевою владою, поліцією, волонтерами складатимемо списки. Буде найближчим часом зроблено чатбот”, – додала вона. 

З 1 серпня на території Донеччини оголосили про масштабну добровільну евакуацію, а вже за два тижні з регіону вдалося відвезти до безпечніших місць три чверті жителів. 

Евакуація жінки з Донеччини. Фото: Ірина Верещук

Переселенців безоплатно розселяють у комунальних закладах або приватних будинках, де вони мають змогу отримати гуманітарну, психологічну допомогу та соціальний супровід від міжнародних організацій. Також можна оформити разову грошову допомогу: 3 тисячі гривень для дітей та осіб з інвалідністю та 2 тисячі гривень для всіх інших.

Окрім цього, оформити можна й щомісячну виплату для ВПО в такому самому розмірі.

Наразі на звільнених територіях Харківщини запустили пілотний проєкт: разову грошову допомогу людям, які були змушені жити під окупацією. Влада виплачує по 1200 гривень.

Нагадаємо, що внаслідок контрнаступу українських військових на Харківщині звільнили понад 8,5 тисячі квадратних кілометрів території з майже 400 населеними пунктами. Російські війська наразі тимчасово контролюють лише 6% території області.

Після звільнення під Ізюмом знайшли масове поховання. Нині вдалось ексгумували майже шість десятків тіл, більшість із яких зі слідами насильницької смерті або катувань.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter