З Авдіївки евакуювали сотню цивільних: вони йшли із захопленої частини міста з піднятими руками

Дата: 31 Січня 2024
A+ A- Підписатися

З Авдіївки на Донеччині вдалось евакуювати сотню цивільних. 

Про це розповіли в Нацполіції. 

Евакуацією займався екіпаж “Білий янгол” разом з військовими та рятувальниками. 

Інспектор відділу комунікації поліції Донецької області, учасник евакуаційної групи “Білий Янгол” Павло Дяченко розповів, операція була ризикованою через постійні обстріли з боку російських військ. Люди брали білі ганчірки і пішки, під обстрілами, йшли до центру Авдіївки.

“Місцеві розуміли де потрібно пройти. Все було більш-менш сплановано. Ми розуміємо, що стовідсотково забезпечити безпеку неможливо. Тим паче, в умовах такої потужної війни і неймовірних обстрілів з боку російських військових формувань. На щастя, все вдалося, і люди у відносній безпеці”. – розповів Дяченко.

Він не розкрив подробиць того, як саме відбувалася комунікація з людьми на окупованих територіях. Однак зазначив, що прямого зв’язку з ними не було, оскільки російські військові відібрали у них телефони.

За свідченнями людей, окупанти жорстоко поводилися з місцевим населенням. У поліції відкрили кримінальне провадження і документують злочини російських військових.

“Коли росіяни зайшли на цю вулицю, вони просто загнали мешканців в один підвал, невеличкий такий. Там 13 людей, одна з них бабуся була, їй потрібен догляд, та й всім людям… І тримали їх там в підвалі доволі тривалий час, не випускали навіть банально надвір сходити, до туалету, цього не було. І вони всі перебували там, не розуміючи взагалі, що відбувається”, – додав інспектор.

Врятованих розмістили в одному з пунктів незламності. Люди, спілкуючись із поліціянтами, розповіли про чималу кількість злочинів, скоєних росіянами, наприклад грабунки та обстріли будинків. Врятовані розповіли, що російські солдати, серед яких було чимало звільнених з російських колоній Путіним зловмисників, змушували людей збиратись в одному підвалі, щоб ховатись, а тим, хто не погоджувався, погрожували зброєю. 

Одна з жінок розповіла, що внаслідок російського обстрілу загинула її мати, але поховати її вона змогла лише через п’ять днів. 

“Поховали в садку, викопали яму… Нічого не лишилось. Можливо, повернусь, щоб мати перепоховати по-людськи”,каже вона. 

Цивільні, яких евакуювали з Авдіївки, самотужки йшли із захопленої частини міста, поки не зустріли поліцейський екіпаж. 

Слідчі після розповідей людей відкрили кримінальне провадження за статтею щодо порушення законі та звичаїв війни. 

Донеччина є однією з найбільш постраждалих унаслідок повномасштабного вторгнення областей. Для евакуації можна звернутися на гарячі лінії на напрямках:

  • Авдіївський – 066-56-19-102;
  • Бахмутський – 066-56-15-102;
  • Великоновосілківський – 066-56-11-102;
  • Лиманський – 066-56-16-102;
  • Мар’їнський – 066-56-10-102.

Нагадаємо, що з початку повномасштабного вторгнення з прифронтових регіонів у безпеку вивезли близько 9 тисяч людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter