ЮНЕСКО на місці оцінить наслідки російського обстрілу Одеси

Дата: 24 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки й культури відправить місію до Одеси, щоб оцінити рівень пошкоджень об’єктів культурної спадщини внаслідок обстрілу російськими військовими. 

Про це розповіли в Міністерстві культури та інформаційної політики України.

Фото: Jae C. Hong / AP

Напередодні ЮНЕСКО випустила заяву щодо російського обстрілу Одеси, нагадавши в ній і про іншу атаку росіян на Львів, що трапилася нещодавно. 

В організації також нагадали, що умисне завдавання ударів по культурних об’єктах та їхнє знищення й пошкодження можна прирівняти до воєнного злочину.

Українські урядовці очікують “активних дій” від ЮНЕСКО та закликають виключити Росію зі складу країн-учасниць. 

Внаслідок російського обстрілу Одеси в ніч на 23 липня окрім загиблих та поранених серед цивільних пошкодило щонайменше 25 архітектурних пам’яток, серед яких такі будівлі XIX–XX століття, як будинок Чижевича, будинок Папудової, будинок Заблудовського, особняк Манук-Бея, будинок Ковалевського та інші. 

Також пошкодило Спасо-Преображенський собор – першу і головну православну церкву в Одесі, засновану ще 1794 року. Будівлю, яка стоїть нині, відбудували в 1999–2005 роках на місці зруйнованого радянською владою собору. 

Нагадаємо, що торік ЮНЕСКО підтвердила пошкодження внаслідок повномасштабного російського вторгнення більш ніж двох сотень об’єктів в Україні. Втім, жоден об’єкт Всесвітньої спадщини поки не постраждав. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter