“Її очима”: у столичному музеї відкрилася виставка воєнної фотографії

Дата: 22 Липня 2024
A+ A- Підписатися

У Національному музеї Тараса Шевченка відкрилася виставка воєнної фотографії “Її очима”. Там представлено роботи українських фотографок, створені після початку повномасштабного вторгнення Росії. 

Про це йдеться на сторінці музею.

Фото: Національний музей Тараса Шевченка

Журнал Cosmopolitan пише, що головною темою виставки стало документування сьогодення, основною характеристикою якого є війна. На фотографіях відображені бойові дії, життя цивільних і волонтерів, а також зміни в навколишньому середовищі під впливом війни.

Роботи, представлені на виставці, створені трьома жінками з різним досвідом та професіями. Василина Врублевська працює в жанрі fashion-фотографії та репортажу, зосереджуючись на емоційній стороні моменту. Іва Сідаш – фотографка, чиї роботи публікуються в міжнародних та українських виданнях. Анастасія Вербова (Вербова Дощечка) є очільницею пресслужби батальйону “Вовки да Вінчі” та фіксує події на фронті.

Фото: Національний музей Тараса Шевченка

Фотографки документували реальність воєнного часу в Ірпені та селі Мощун Київської області, Куп’янську, селі Мала Рогань Харківської області, Костянтинівці та Торецьку Донецької області, Львові, а також у реабілітаційному центрі Стейтен-Айленд у Нью-Йорку (США).

“Сьогодні жінки вимушені взяти на себе виняткову відповідальність: для одних – бути опорою та підтримкою для своїх рідних, піклуватися про дітей – крутити шестерні цивільного життя; для інших – зі зброєю в руках боронити країну. Та всі вони, незалежно від обраної ролі, відважні у збереженні життя, у своїй вірі та стійкості. Саме вони, виразно бачачи потворність війни, її жахливу гримасу, наділені світлою силою оберігати своїх від тотальної темряви”, – так описує ідею експозиції кураторка Ірина Бойко.

Виставка стала можливою завдяки меценатці Ользі Санден, яка жила та навчалася в Україні. Нині вона мешкає в Нью-Йорку і планує там також організувати презентацію виставки “Її очима”.

Фото: Національний музей Тараса Шевченка

“Фотографія здатна миттєво зафіксувати дійсність, а отже від початку повномасштабного вторгнення цей жанр став ключовим мистецьким медіумом. Завдяки йому можливо швидко і влучно розповісти про реалії воєнного часу, долучитися до призми бачення фотографа, розділити відчуття митця та зображених на його роботі людей. Важливо документувати цю гірку реальність, пам’ятати про неї та розповідати наступним поколінням”, – зазначила Санден.

Виставка триватиме до 4 серпня 2024 року в атріумі Музею Тараса Шевченка за адресою бульвар Шевченка, 12.

Нагадаємо, що до кінця липня в Американському домі в Києві також триває фотовиставка “ЛҐБТКІ+ на захисті України”. На ній представлено портрети українських ЛГБТІК-героїв та героїнь війни, серед яких волонтери та військовослужбовці.

Відвідування безоплатне, однак попередньо слід зареєструватися. Реєстраційна форма оновлюватиметься щотижня.

Організатори також закликають ознайомитися з правилами входу в Американський дім у Києві перед відвідуванням та взяти паспорт або водійське посвідчення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter