“Їхні голоси мають лунати в судовій залі”: Офіс прокурора МКС оновив політику щодо дітей

Дата: 12 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Нова політика розширює залученість дітей у процес розслідування та дозволяє їм брати участь безпосередньо в судових засіданнях.

Крім того, прокурори переглянули сам підхід до злочинів, що спрямовані проти дітей чи впливають на них. Тепер слідчі та судді під час роботи над будь-яким міжнародним злочином мають враховувати, що діти також могли стати жертвами або свідками цих порушень. 

Про це йдеться на сайті Міжнародного кримінального суду.

Хлопчик, якого Росія депортувала з Маріуполя до Таганрога. Фото: ЕРА

Прокурори міжнародного суду віднині враховуватимуть досвід дітей під час кожного аналізу ситуацій. Для цього офіс розробляє спеціальні схеми та алгоритми роботи з постраждалими дітьми, дітьми-свідками чи тими, на кого вплинув конфлікт.

“Мій офіс активно намагатиметься взаємодіяти з дітьми, щоб ми могли краще зрозуміти, як вони стають об’єктами злочинів за Римським статутом і яких впливів вони зазнають”, – зазначив прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан.

Загалом у перегляді політики роботи з дітьми взяли участь 186 зовнішніх експертів з більш ніж 30 країн світу. 

Хан наголосив, що міжнародне правосуддя нерідко залишало поза увагою дітей або ж розглядало їх як однорідну групу без чітких потреб. 

“Механізми правосуддя традиційно використовують орієнтований на дорослих підхід до розслідування та судового переслідування міжнародних злочинів. Трибунали зрідка залучають дітей як потерпілих чи свідків”, – йдеться в документі МКС. 

Досвід дітей зазвичай розглядають лише в контексті ширших злочинів проти цивільних, без урахування не тільки вікової категорії, а й особливостей дітей загалом.

Навіть у тих випадках, коли діти ставали жертвами міжнародних злочинів, їхній досвід розглядали обмежено. Наприклад, за гендерною ознакою, коли хлопців вважають насамперед постраждалими від вербувань та залучення до бойових дій, а дівчат – переважно жертвами сексуального насильства.

“Хоча цей досвід, безсумнівно, слід враховувати, офіс прагне ширше розглядати злочини проти дітей та вплив на них. Простіше кажучи, офіс повинен бачити та чути дітей” – йдеться в документі Офісу прокурора МКС.

Водночас кожен міжнародний злочин може впливати на дітей, підкреслив Хан. Діти можуть стати або безпосередньо жертвами такого порушення, або свідками, що також може завдати їм довготривалої шкоди.

Так, збройна агресія та конфлікти позбавляють дітей доступу до освіти. Часто вони залишаються сиротами через військові дії чи спостерігають за стражданнями своїх рідних та близьких. В облозі діти страждають від недоїдання, спраги та відсутності медичної допомоги, так само як і дорослі. На них також впливає знищення довкілля та критичної інфраструктури.

Крім того, конфлікти та міжнародні злочини по-різному впливають на дітей, залежно від їхнього віку, статі, стану здоров’я, місця проживання, релігії чи рівня освіти, наприклад. Тому, зокрема, Офіс прокурора МКС в оновленій політиці наголосив на необхідності враховувати права дітей залежно від їхніх можливостей, потреб та відповідно до їхніх найкращих інтересів.

Нагадаємо, Офіс прокурора МКС також оновив політику щодо гендерних злочинів. Цей документ та оновлена політика щодо дітей є частиною Стратегічного плану МКС на 2023–2025 роки. На початку наступного року Офіс планує опублікувати також оновлені рекомендації щодо взаємодоповнюваності та співпраці, кіберзлочинів, рабства та екологічних злочинів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter